LISAC JE BIO LUKAV

Svi brinu o liscu koji je spašen iz bazena motornog ulja: ‘Sat vremena smo to čistili s njega. Mršav je’

Azil Dumovec

Iako lisice znaju plivati, to nerado čine

Otkako je izvučena iz bazena punog motornog ulja, za lisicu koju su spasili Dumovec i zagrebački vatrogasci pitaju svi. Telefon Zoološkog vrta zvoni bez prestanka.

Ekipa RTL-a Danas prva je doznala sretne vijesti i snimila spašenu životinju, donosi Ružica Đukić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovaj preplašeni mužjak star je svega šest do sedam mjeseci. Motorno ulje kojeg se i nagutao još nije u potpunosti očišćeno s njegova krzna.

“Jučer smo preko sat vremena čistili to s njega, otapali na njemu. Ne smijemo ići sa preagresivnim sredstvima jer se ipak radi o koži. Morat ćemo to napraviti još u narednih dva-tri dana sigurno dva do tri puta. Problem kod ove životinje je što ga moramo staviti u sedaciju da bi to napravili”, objasnio je Jadranko Boras, veterinar u Zoološkom vrta grada Zagreba.

Iako im to nije omiljena aktivnost lisice znaju plivati no iz ovog bazena nije bilo spasa. Nepoznato je i koliko je dugo lisac boravio u ulju. No, pokazao je da je istinita ona da su lisice lukave kad se popeo na dasku. Jeo je već dva puta i to je, najvjerojatnije, dobar znak da će se potpuno oporaviti. A prije puštanja na slobodu treba nabaciti i koji kilogram.

“Pitanje je kada je otišao od majke i koliko dugo nije jeo ili je nešto slabo jeo. On mora svladati uopće tehnike hvatanja plijena, to jest miševa, štakora i čime se on hrani. On ima oko tri kilograma, a u njegovoj dobi mužjaci bi trebali imati preko 4 kilograma”, kaže Boras.

Godišnje 10 do 20 lisica završi u oporavilištu Zološkog vrta, 20-tak srna, preko 50 roda, sova, sokolova. Ova godina je rekordna. Ovdje se oporavljalo čak 1400 jedinki divljih životinja.

“Ustvari bi trebali biti zadovoljni da su nam divlje životinje još uvijek oko nas kada govorimo o gradu Zagrebu jer to znači da nam i priroda nije toliko zagađena i da još uvijek živimo u bliskom doticaju s prirodom”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb.

A u nju će lisac iz naše priče već za nekoliko tjedana. Iako mu u Zoo vrtu ne nedostaje ništa osim imena kojeg još nema, njegovo mjesto je divljina pa čak i ako je tako blizu nas, donosi Ružica Đukić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari