Video | Uskoro kreće cijepljenje trećom dozom: Evo kome treba i kada ćete se moći cijepiti

11.08.2021., sportska dvorana Baldekin, Sibenik - Zadovoljavajuci odaziv stanovnistva na cijepljenje protiv koronavirusa. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uz korisnike i zaposlenike domova za starije, među prvima su se cijepili i zdravstveni djelatnici. I oni se pripremaju za treću dozu koju će primiti u bolnici.

U Hrvatskoj je trećom dozom cijepljeno stotinjak ljudi, a bolnice i domovi za starije već rade popise tko se želi cijepiti.

Treću dozu ne trebaju primiti oni koji su koronu preboljeli, pa se zatim cijepili.

Branka Aničić prva je dobila prvu dozu u državi, sada, kao i mnogi umirovljenici – čeka treću.

Više u videoprilogu RTL-a:

“Ako su dva puta preživjeli sigurno će i treći puta. Vjerojatno će to biti za koji dan ako sam dobro razumjela, vjerojatno sljedeći tjedan”, rekla je Aničić.

Tako će i biti. Po domovima se prikupljaju podaci, a onda će biti organizirano i cijepljenje. Sad je u Zagrebu cijepljeno 92 % korisnika.

“Prema prvim podacima, jer smo ih zamolili da malo porazgovaraju da vidimo, nismo dobili od svih domova, ali jedno 70 % jesu naši stariji sugrađani skloni i željni primiti i tu treću dozu. Ne mogu točno reći kakva je situacija s djelatnicima, ali negdje oko 40 %. Prave podatke imat ćemo početkom tjedna”, rekla je Romana Galić iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba.

Uz korisnike i zaposlenike domova za starije, među prvima su se cijepili i zdravstveni djelatnici. I oni se pripremaju za treću dozu koju će primiti u bolnici.

“Kada dobijemo popis poslat ćemo HZJZ-u molbu da pošalju određeni broj doza cjepiva i ovdje će se provesti cijepljenje kao što je to bilo i u prvom navratu – ništa posebno”, kaže voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, Bruno Baršić, i dodaje da će to vjerojatno biti već sljedećeg tjedna.

Treća doza ne treba onima koji su koronu preboljeli, pa su nakon toga cijepljeni. Jedan od njih je i infektolog Baršić.

“Meni ne treba treća doza po ovim preporukama HZJZ-a. Ali ako bude trebalo cijepit ću se – nije to bauk nikakav”, rekao je.

Do sad je treću dozu primilo stotinjak građana, a puno je više onih koji je ne trebaju.

“Imamo podatak, dakle 143 000 osoba koje su preboljele covid, znači bile su na covid testu pozitivne i nakon toga su se cijepile. To bi bile sve osobe kojima čak nije neophodan ta dodatna docjepna doza”, objasnila je , epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

Pitanje je i što s onima koji su se zarazili brzo nakon cijepljenja prvom dozom.

“Kod njih se ta jedna doza anulira poništava, onda takve osobe kada im protekne 6 mjeseci od preboljenja, preporuča se da se cijepe. Njima praktički je ta jedna doza dovoljna, ali ako odluče s još dvije – to je u redu”, kaže Pem Novosel.

Jučer je u Hrvatskoj cijepljeno manje od 6500 građana. Toliko se nekad na dan cijepilo na najvećem punktu – zagrebačkom velesajmu. Ondje će od idućeg tjedna uz prvu i drugu dozu biti moguće primiti i trećum donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari