Svjetsko otkriće hrvatskih farmaceuta: Izumili su antibiotik koji liječi bolničke infekcije!

Foto: Ilustracija (Marijan Sušenj/Pixsell)

Lijek će naši pacijenti moći koristiti nakon što dobije europsko odobrenje, za koje je procedura u tijeku

Nakon 30 godina od otkrića Summameda novi veliki uspjeh hrvatskih farmaceuta! Patentirali su novi antibiotik koji liječi bolničke infekcije. Na njemu je tročlani tim znanstvenica radio pune četiri godine.

Preparat je već odobrila Američka agencija za lijekove i uskoro stiže u njihove bolnice. Domaće će još malo pričekati dok lijek ne bude odobren u Europi.

Na prvom primjerku novog antibiotika za bolničke infekcije – potpis hrvatskih izumiteljica.

Liječenje kritički oboljelih pacijenata

“Ovo je zapravo gotovi proizvod naše inovacije. To je vakomicin, antibiotik koji se koristi za liječenje kritički oboljelih bolničkih pacijenata”, kazala je dr. Ivona Jaspica, jedna od izumiteljica lijeka.

2013. godine u danskom istraživačkom centru u Zagrebu tim znanstvenika krenuo je s idejom. Vođeni motom: problema nema, postoje samo izazovi, ni u jednom trenu nisu sumnjali u uspjeh.

“Tada smo zapravo započele još dvije kolegice i ja koje smo izumitelji i na patentu. Kolegice Sabina, Katarina i ja. I naše prekrasne vrijedne tehničarke”, rekla je Jaspica.

U centru je tada radilo osmero, danas je 120 znanstvenika, mahom s hrvatskih fakulteta.

Odobrenje Američke agencije za lijekove

“Ne mogu vam ni reći koliko smo mi ovdje ponosni što 30 godina nakon Sumameda, koji je 1991. dobio odobrenje, 2019. nova inovativna antiinfektivna terapija načinjena hrvatskom pameti dobiva odobrenje Američke agencije za lijekove”, kazao je dr. Aleksandar Danilovski, predsjednik uprave CSO.

Zbog prekomjerne upotrebe antibiotika, bakterije su postale jako otporne i sve ih je teže liječiti.

“Rezistencija bakterija na antibiotike je danas gorući problem. To je osobito bitno u bolnicama. Pogotovo u jedinicama intenzivnog liječenja gdje se liječe najkritičniji, najteži bolesnici”, rekla je dr. Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela anestezije i intenzivnog liječenja u KB Merkur.

Lijek je već na brodovima na putu u američke bolnice, a naše će još malo pričekati.

Laka primjena i veća dugotrajnost

Neka istraživanja pokazuju da će do 2050. godine više ljudi umirati od bolničkih infekcija nego od raka.

Inovacija ovog antibiotika, koji je dosad bio u prašku je laka primjena i 10 tisuća puta veća dugotrajnost na sobnoj temperaturi nego do sada.

“Ovo je sjajno otkriće. Značit će u praksi olakšanje doziranja lijeka. Jer sad unatoč svim tehnološkim mogućnostima, a nažalost mi u našim bolnicama ne raspolažemo svima, se nije mogao točno dozirati lijek”, kazao je dr. Marko Martinović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite u KB Merkur.

Lijek će naši pacijenti moći koristiti nakon što dobije europsko odobrenje, za koje je procedura u tijeku.
Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU!