Medvjedić Matija radi prve korake i dobiva prve grame

K njemu mogu samo tri osobe, a on im ne smije vidjeti ni lica. Sve kako bi mu se jednog dana omogućio pokušaj povratka u prirodu

U njega se cijela Hrvatska zaljubila već na prvi pogled! Jednomjesečni medvjedić Matija, koji je prije dva dana spašen s autoceste, najveća je atrakcija zagrebačkoga Zoološkog vrta iako je jedina životinja koju posjetitelji još ne mogu vidjeti.

U strogo kontroliranim uvjetima Matija radi prve korake i dobiva prve grame. Tek je progledao, a već je zvijezda! U maksimirskom vrtu na njega paze više nego se pazi na dugo iščekivanu bebu u obitelji.

“On je trenutno u improviziranoj jazbini, u posebno dizajniranom transporteru koji emitira jazbinu. Stavljaju se termometri, specijalizirani jastučići, ima tu igračku koja glumi mamu znači, opip dlake”, kazala je Dijana Beneta, zoologinja.

Matija kao da je u brlogu

Matija živi u mraku i u tišini. Takav i je život u brlogu. A s druge strane pažljivo se osluškuju zvukovi pa kad on zamrmlja bočica s mlijekom odmah stiže.

“On odlično jede. Ima tu frekvenciju svakih dva, dva i pol do tri sata hranjenja, malo igre, radi kolutove naprijed-natrag, upoznaje nastambu”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

K njemu mogu samo tri osobe, a on im ne smije vidjeti ni lica. Sve kako bi se Matiji jednog dana omogućio pokušaj povratka u prirodu.

Vrlo ograničen kontakt

“I nama je vrlo teško jer je sladak, kao što je svima drugima sladak, sladak je i nama, ali jednostavno se koncentriramo i pokušavamo razmišljat o njegovoj budućnosti i ne maziti ga. Znači, vrlo, vrlo kontakt je ograničen, ali, naravno, sve što je potrebno u smislu njege mu dajemo”, rekao je Skok.

Ovako mladi mladunci medvjeda imaju puno manju šansu za preživljavanje od onih starih četiri ili pet mjeseci. I zato su u Zoološkom vrtu stalno na oprezu kako ga ne bi izgubili. Tek mu je nešto više od mjesec dana i majka ga nije stigla naučiti ništa od onih važnih stvari za život u prirodi.

“Moraju naučiti u prvoj zimi kako je napraviti brlog da se pripreme za zimu”, kazala je Beneta.

Ne zna Matija ni pronaći hranu ni da se treba bojati pucnjeva lovaca. Ne zna ni da njegovu vrstu ljudi nazivaju sisavcima iz porodice zvijeri. Tko bi to uopće i povjerovao kad vidi ovu malu zvijer imena Matija!
Ružica Đukić

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari