Tajno snimali hrvatsku policiju kako tjera migrante iz Hrvatske

Foto: Ilustracija

BVM navode kako su snimke zabilježili pošiljatelji koji su željeli ostati anonimni

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Border violence monitoring (BVM), udruženja više nevladnih udruga koje se bave dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasilja nad migrantima, objavio je iznimno opsežan materijal koji, kako tvrde, prikazuje protjerivanje migranata iz Hrvatske u BiH.

Video snimke koje su objavili zabilježene su skrivenim kamerama u šumi pored mjesta Lohovo u BiH, u blizini graničnog prijelaza, a nastale su u periodu od 29. rujna do 10 listopada ove godine.

BVM navode kako su snimke zabilježili pošiljatelji koji su željeli ostati anonimni, a u svom prioćenju tvrde kako se radi o prvom dokazu sustavnog protjerivanja koje hrvatska policija provodi na vanjskoj granici EU s BiH. U 240 sati video materijala snimljena su 24 očita protjerivanja tijekom dana, dok ih je 30 snimljeno u mraku. Iz BVM-a navode da se na snimkama snimljenima po danu vidi 91 hrvatski policajac.

Zabilježeno nekoliko nasilnih situacija

Na snimakama su nabrojali oko 350 migranata, među kojima su i žene i djeca, koje je hrvatska policija upućivala prema putu u šumi koji navodno vodi prema Bihaću u BiH, a također se na njima mogu vidjeti hrvatski policajci koji s automatskim puškama ili pendrekom u ruci prate migrante.