Tko je tajanstveni multilijarder Danko Končar: osam godina bio u zatvoru, u svijetu poznat kao ‘Kralj kroma’

Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Končar je preko glasnogovornika za RTL poručio kako će učiniti sve u svojoj moći da u Uljanik grupi ne otpušta ljude, nego ih zaposli još ugovaranjem novih poslova

Tko je novi vlasnik Uljanika, jedan od najbogatijih Hrvata koji je sada posto i vlasnik tri od ukupno pet hrvatskih brodogradilišta? Misteriozan biznismen, koji je bio i u zatvoru, trenutno je u Japanu.

Tajanstveni multimilijarder koji živi izvan Hrvatske. To je gotovo sve što je javnost znala o Danku Končaru, kada je prvi put poželio kupiti posrnula hrvatska brodogradilišta 2009.

“Održati brodogradnju, održati što više moguću zaposlenost”, isticao je prije gotovo devet godina.

Brodotrogir je preuzeo četiri godine kasnije – potpisavši ugovor s Milanovićevom Vladom. Tada dano obećanje – Končar, jedan od najbogatijih Hrvata, navodno težak 15 milijardi kuna – u međuvremenu je i ispunio. “Mi to možemo dovesti u red”, rekao je 2014.

U svijetu ga zovu “Kralj kroma” – jer se nakon napuštanja Hrvatske i rada u Rusiji, obogatio na rudnicima u Južnoafričkoj Republici. Jedan je od rijetkih superimućnih domaćih poduzetnika koji je otkrio i kako je zaradio prvi milijun. Tvrdi da je to bilo osamdesetih, radeći u zagrebačkoj tvrtci Tehničar za plaću od 10 tisuća dolara, plus proviziju. Ne krije da je prije cijelog tog poslovnog uzleta – osam godina proveo i u zatvoru. 1976. osuđen je za gospodarski kriminal u tadašnjem Jugoturbina Komercu.

Njegova Kermas Energija sada postaje i strateški partner Uljanik grupe.

“Mislim da ima sigurno iskustva u tom sektoru, i može doprinijeti i svojim znanjem i svojim kapacitetima, ali treba vidjeti cjelokupnu priču”, izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

Čovjek koji sam za sebe kaže da je pet puta počinjao od nule do danas je samo u Hrvatskoj uložio više od 400 milijuna kuna kroz tridesetak tvrtki, dok mu na akviziciji pulskog škvera čestitaju i konkurenti kojima to nije uspjelo.

“To je bilo olakšanje u jednu ruku, opet normalno i možda neko razočaranje. Ali prvenstveno čestitam”, kazao je tada Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

Čestitao mu sigurno nije direktor Pomorskog instituta u Splitu, koji s Končarom zbog Brodotrogira vodi sudski spor.

“Mi smo tužili i Brodotrogir i Končara za krađu autorskog dijela. Gospodin Končar je mojim projektom, za što ja imam određenu dokumentaciju, na temelju tog projekta privatizirao i Brodotrogir”, ističe Ivan Knežević s Pomorskog instituta u Splitu.

Upravo zbog Danka Končara u lisicama je završio i bračni par Cetinski. Nekad bliske prijatelje, ali i suradnike, tužio je da su ga prevarili za 66 milijuna kuna napuhavanjem cijena zemljišta i nekretnina u Istri. Spor je nepravomoćno dobio protiv Vinke Cetinski.

Još pola milijarde Končar danas ulaže u megaturistički projekt na istarskom otočiću Sv. Katarina. “Svi oni lokalci koji misle da mogu, njima su otvorena vrata od jučer da dođu i razgovaraju”, rekao je Končar 13. listopada prošle godine.

Danko Končar trenutno je u Japanu. Preko glasnogovornika je za RTL poručio kako će učiniti sve u svojoj moći da u Uljanik grupi ne otpušta ljude, nego ih zaposli još ugovaranjem novih poslova.
Ivan Vrdoljak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari