NAPADA LI RUSIJA VEĆ SAD?

Video | ‘To što je rekao je zastrašujuće’, otkriva najgori dio Putinova govora prof. Kurelić

‘U tom trenutku bio je prilično nervozan, što je kod Vladimira Putina vrlo rijetko da pokazuje emocije’, objasnio je bivši dekan Fakulteta političkih znanosti

Bivši dekan Fakulteta političkih znanosti Zoran Kurelić, stručnjak za međunarodne odnose, gostovao je u RTL-u Danas.

Kako bi on ocijenio Putinov potez?

Više u VIDEOPRILOGU:

“Oni su priznali čitave regije, i Donjeck i Lugansk, ne samo onaj dio koji je pod kontrolom separatista i ne samo onaj dio koji je dio linije razgraničenja. Prema tome, postoji mogućnost da je sad sukob sasvim neizbježan jer je potpuno nejasno na koji način bi priznali čitave regije, a većinu tih regija kontrolira vojska Ukrajine”, kazao je Kurelić.

“To je rekao Javid jutros da misli da je invazija počela”, referirao se Kurelić na izjavu britanskog ministra, “Ako se misli da je počela velika invazija poput okupacije Iraka, ona sigurno nije počela, ali je počelo uvođenje ruskih trupa koje nisu bile na tom teritoriju.”

Voditelje RTL-a zanimalo je kako bi se to moglo nazvati.

“To je nastavak okupacije Donbasa, povećanje okupacije. To je Stoltenberg jako dobro objasnio NATO-a, radi se o nastavku okupacije Donbasa”, kazao je dalje Kurelić.

O tome što će biti s plinom, kazao je:

“Ne radi se o prijetnji Rusa, radi se o tome da je Njemačka odlučila blokirati Sjeverni tok 2. Naravno da bi time cijena porasla… Nema niti jedne sankcije koja neće ošteti onoga tko uvodi sankcije.”

Je li Putin ponizio Emmanuela Macrona time što je priznao dvije odmetnute enklave u Ukrajini a razgovarali su o rješenju?

“On je pričao na CNN-u da su pričalu o Minsk 1 i Minsk 2. Očito nisu pričali o tome. Ako su slučajno pričali, onda bi ga ponizio. Mi svakako ne znamo o čemu su razgovarali. Ali, još moramo vidjeti što će biti s četvrtkom, Blinken i Lavrov trebali bi se naći u četvrtak. Dok sam došao u studio, taj susret još nije bio otkazan”, kazao je.

Na pola razgovora odgledali su prilog o Vladimiru Putinu, da bi potom nastavili. Tko u ovoj situaciji može koga “jače udariti”, Zapad Rusiju ili Rusija Zapad?

“Ono što je on jučer rekao je zastrašujuće, svi komentiraju prvi dio. On je rekao da je Ukrajina boljševička tvorevina, da je za nju odgovoran Lenjin i doveo je u pitanju uopće tradiciju državnosti i pravo na suverenitet ukrajinskog naroda. U tom trenutku bio je prilično nervozan, što je kod Putina vrlo rijetko da pokazuje emocije. Zato su svi komentatori nakon toga mislili da će se danas dogoditi nešto još dramatičnije od priznanja”, kazao je Kurelić.

“Sukob se može zaoštravati polako, korak po korak, da se proširuje Donbas, da se spaja s Krimom. Dakle, ne mora doći do totalne invazije koju mnogi očekuju, Amerikanci najviše.”

Potom je Kurelić govorio o reakcijama Zagreba jučer:

“Četiri tvita sam vidio. Prvi je bio premijerov, onda je ministarstvo vanjskih imalo tvit i ministar vanjskih. Oni su svi više manje bili isti, to je jedna pozicija lojalnosti NATO-u i solidarnosti s Ukrajincima i Zelenskim. A predsjednik nije komentirao uopće. Država, dakle, govori jednim glasom, to je jako važno u ovakvim situacijama.”

Predsjednik RH je međutim ranije govorio različito. Kurelić je na to konstatirao da u kriznim trenucima nije dobro da u državi dolazi do mimoilaženja:

“Danas su u britanskom parlamentu svi bili kao jedan. Najveći protivnici Johnsona su podržali njegovu poziciju i sankcije. Kao jedan je bio cijeli House of commons.”

Konačno, kako bi se to u Ukrajini moglo odraziti na našu regiju, u prvom redu na Republiku Srpsku i na Kosovo?

“Na Kosovu je dinamika više manje zadana. Što se tiče Republike Srpske, tu bi se moglo komplicirati ako bi sve strašno zakompliciralo u Ukrajini. Ali, situacija ovakva kakva jest, ne treba dodatno brinuti što će biti s regijom. Nama će se dogoditi s inflacijom ako pukne cijela stvar s naftom, svi ćemo osjetiti posljedice…”, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari