'NE BUDITE PI*KE!!!'

Video | Polugolu aktivistkinju Femena uhitili u centru Kijeva na protestu, dan poslije Putinovog priznanja separatista

Screenshot YouTube video

Dan poslije Putinovog priznanja separatista u Ukrajini, okupile su se kako bi u prepoznatljivom stilu, golih grudi, pozivale Ukrajince neka ne paničare

Dan nakon što je Vladimir Putin priznao dvije separatističke proruske enklave na istoku Ukrajine, zbog sve goreg stanja sigurnosti u toj zemlji protestirala je radikalna feministička organizacija Femen.

Kao što je i inače slučaj s performansima aktivistkinja Femena, i ovaj slučaj privukao je pažnju svjetskih medija, čiji je fotoreporter snimio trenutak kad su policajci na Centralnom željezničkom kolodvoru u Kijevu uhitili polugolu aktivisticu. Ovaj put protestiralo se zbog “špekulativnih informacija” koje se šire Ukrajinom.

“Ne vjerujte! Ne paničarite! Ne bježite”, vikala je snimljena aktivistkinja dok su je hapsili.

Samo nekoliko dana ranije Femenice su se, već tradicionalno golih grudi, ukazale ispred Ambasade SAD-a u Kijevu, poručujući: “Ne budite pi*ke!”

Povod ovom protestu bila je hitna evakuacija ambasade. Aktivistkinje Femena su tražile od međunarodne zajednice da ne bježe iz Ukrajine, nego da ostave svoje predstavnike i “budu hrabri nasuprot ruskih prijetnji”.

Femen u Ukrajini inače ima dugu tradiciju protesta, vrlo žestokih, uvijek golišavih, ali zato s konkretnim i oštrim porukama, bilo da je riječ o seksizmu, zlostavljanju žena, krajnje konzervativnom ponašanju tamošnje crkve i slično, a ne libe se niti protestirati protiv seksualnog turizma, homofobije i sličnog.

2013. tri osnivačice Femena morale su bježati iz Ukrajine “u strahu za svoje živote i za svoju slobodu” zbog sve gorih sukoba s vlastima tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je svrgnut u masovnim protestima nekoliko mjeseci poslije, 2014. godine.

Danas, 14 godina nakon osnutka, Femen ima svoje ogranke diljem svijeta, uvijek s prepoznatljivo žestokim i provokativnim nastupima koji, između ostalog, uključuju oslikavanje pretežno obnaženih tijela, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari