NAPOKON SMO U 21. STOLJEĆU

Traju zadnje pripreme za novi popis stanovništva: Prvi put sve je u potpuno digitalnom obliku

Foto: Screenshot/ RTL

Za izradu popisa predviđeno je 117 milijuna kuna

Traju zadnje pripreme za novi popis stanovništva, koji počinje 13. rujna.

Po mnogočemu će baš ovaj ostati zapamćen: jednom je odgođen zbog pandemije, prvi put sve je u potpuno digitalnom obliku, građani će se moći samo-popisati, a popisivača je upola manje nego prošlog puta, pišu Vijesti.hr.

Laptop, majica i maska – zadnje su pripreme u tijeku da osam tisuća popisivača krene od vrata do vrata. Prvi put dosad građani se mogu i samopopisati od 13. do 26. rujna putem sustava e-građani s najnižom vjerodajnicom. Dovoljno je da pristup ima samo jedan član kućanstva.

“To i očekujemo da jedan roditelj kada bude popisivao sebe, popiše i svoju djecu, supružnika i sve osobe u tom kućanstvu”, rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

“Bitno je da nakon što uspješno ispune popisnicu da zapišu ili slikaju mobitelom kontrolnu šifru koja će služiti kao dokaz da je samo popisivanje uspješno provedeno”, izjavila je Katarina Litva, zamjenica koordinatorice za Zagrebačku županiju DZZS-a.

Za izradu popisa predviđeno je 117 milijuna kuna. Što se više ljudi samopopiše, manje će se od tog iznosa potrošiti, a ideji da sve obave online, skloni su i građani.

“Nama mlađima je to normalno i prirodno jer smo odrasli s aplikacijama i pratimo trendove. A starije generacije su manje upoznate s tim informacijama i teže im je”, poručio je Antonio Udovičić iz Pule.

Zato na teren 27. rujna kreću posebno educirani popisivači, a kao i do sada raspoznat ćete ih po akreditaciji. Uz poštivanje epidemioloških mjera, popisivači će podatke prikupljati samo digitalno, bez gomile obrazaca kao do sada. Za one koji odbiju sudjelovati u popisu, propisana je kazna od dvije do pet tisuća kuna.

“Ali ako nisi doma u trenutku kad rade popis, ne znam na koji način će te onda popisati”, rekla je Dijana Barbić iz Samobora.

Popisivač će ostaviti obavijest i doći ponovno. A što je s onima koji nisu na svojoj adresi ili im je dom razrušen?

“Svi će se popisati ondje gdje se zateknu u trenutku popisa. Tu bih posebno naglasila građane potresom pogođenih područja”, poručila je Brković.

Svi prikupljeni podaci službena su tajna. A koliko nas ima? Pa, ovaj se mladi par jučer vjenčao. On, rođen u Grazu, ona je promijenila adresu:

Ne ubrajaju se više u stanovnike Hrvatske, kao ni mnogi koji su otišli od zadnjeg popisa na kojem je bilo nešto manje od 4 milijuna tristo tisuća stanovnika. Koja će biti konačna brojka, doznat ćemo do zime, kada cijeli proces završi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari