RAT U AFGANISTANU

Možemo o situaciji u Afganistanu: ”Primimo izbjeglice! I Hrvatska snosi dio odgovornosti…”

Iz MOŽEMO su komentirali situaciju u Afganistanu. Iz priopćenja te stranke može se iščitati kritika zapadne politike posljednjih 20 godina.

“Prije skoro 20 godina zapadni saveznici odlučili su vojno intervenirati u Afganistanu kako bi uništili terorističku mrežu Al-Kaida i uveli demokraciju u tu zemlju. Nakon toga uslijedile su vojne intervencije u Iraku, Libiji, Siriji, često pod sumnjivim motivima i lažnim dokazima. Sve te vojne intervencije pokazale su se neuspjelima – donijele su više problema no što su ih riješile”, piše stranka Možemo, prenosi Index.

“Izgubljeni su brojni ljudski životi, raseljene mnoge obitelji, uništena društva i kulturna baština, devastirane ekonomije. Prije 20 godina velik broj ljudi upozoravao je na besmislenost tih intervencija, ali vojna doktrina tzv. rata protiv terorizma nadjačala je mirovne napore. Iako je Al-Kaida uništena, stvorene su nove terorističke organizacije, većina ovih država je u raspadu, a svjedočili smo i jednom od najvećih izbjegličkih zbjegova u Europu nakon 2. svjetskog rata”, dodaju.

VIDEO DANA:

Kažu da moramo primiti izbjeglice

Kažu da i Hrvatska snosi dio odgovornosti.

“Budući da smo u Afganistanu bili vojno prisutni, dio odgovornosti za trenutnu situaciju snosi i naša zemlja. Ali i neovisno o tome, sada je nedopustivo okrenuti leđa svim onim građankama i građanima Afganistana koji su pokušavali izgraditi Afganistan kao demokratsko društvo”, pišu.

“Najmanje što u ovom trenutku možemo učiniti jest osigurati evakuaciju državljana RH i osigurati međunarodnu zaštitu za izbjeglice iz Afganistana, kao što bi to trebale napraviti i sve članice NATO-a koje su slale vojne snage u Afganistan, ali i druge zemlje spremne pomoći ljudima koji traže međunarodnu zaštitu”, dodaju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari