“TROŠITE” PUNO LIJEKOVA? Evo što će porezna reforma na policama ljekarni značiti za naše novčanike!

Barbara na dan pije i 10 tableta, najavljene uštede je vesele: ‘Značit će mi to puno, bit će lakše’

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Cijene bi od Nove godine trebale pasti i u ljekarnama. Naime, u saborskoj proceduri je dugoočekivano smanjenje poreza na bezreceptne lijekove s 25 na 5 posto, čime će se izjednačiti s porezom lijekova na recept.

Gotovo 600 milijuna kuna! Toliko su prošle godine Hrvati popili u tabletama, otopili u šumećim tabletama i ušpricali u nos, jer toliko su ukupno potrošili na lijekove koje mogu kupiti bez recepta. Od toga je 25 posto otišlo na PDV, no pacijenti bi uskoro u ljekarne mogli odlaziti s manjim grčem u želucu. Barem što se cijena tiče.

“Ja sam tu jedanput tjedno. Onda znate da je to dosta”, ispričala nam je Barbara. Na dan popije i 10 tableta. Većinu dobije na recept, no nešto mora i kupiti pa je najavljene uštede vesele.

“Kapi za oči su bome preskupe. Znate koliko je to bočica mala, 101 kunu. A ovo će mi značiti puno ako će to biti istina, onda ću lakše nekako. Ja si šivam i krpam, da ne kažem, da si zaslužim za džeparac”, nadodaje Barbara.

Hrvati najviše novca troše na lijekove za ublažavanje boli, smanjivanje temperature i ublažavanje simtoma prehlade i gripe. Ti, kao i 500 drugih lijekova, u prosjeku će pojeftiniti za 10-ak kuna, odnosno 17 do 18 posto.

“Najveći benefit će doživjeti pacijenti, ali u konačnici i Hrvatska. Razlog je sve veća prodaja odnosno kupnja prekogranična. Ne znam, Slavonija ili južna Dalmacija ima ljudi koji zbog povoljnijih cijena u Srbiji i Bosni i Hercegovini već godinama imaju nižu stopu PDV-a na bezreceptne lijekove su išli u kupovinu”, kazala je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

U BiH porez na lijekove iznosi 17 posto, a u Srbiji 10. Hrvati sada na lijekove bez recepta na godinu troše dvostruko više nego prije pet godina. Oko reformi su neki skeptični.

Najave su takve da bi i uz maržu, građani mogli uštedjeti koju kunu. A neki od njih imaju i recept za lijek koji ne košta ništa:

“Ma sve to nije bitno, bitrno je da je čovjek veseo. To je najbolji lijek.”
Željka Felbar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari