NIKICA KOBAŠLIĆ

Video | U Afganistanu je služio 3 misije: ‘Iznenađen sam padom jednog grada. Talibani danas nisu oni koji su bili prije 15 godina’

RTL

Afganistanska vojska se tako lako zna predati talibanima. Nemaju osjećaj domoljublja koji smo mi imali, tvrdi Kobašlić

Pomagala je Afganistanu i Hrvatska i njezini vojnici, jedan od njih je Nikica Kobašlić, časnički namjesnik koji je ondje služio 3 misije, te je bio mentor i savjetnik afganistanske vojske.

Više u VIDEOPRILOGU:

Proveli ste u Afganistanu dvije godine. Sada kada gledate kako talibani preuzimaju vlast – jeste li razočarani, je li sve bilo uzalud?

Pa nisam razočaran koliko sam iznađen. Nakon svih godina truda ulaganja u njihovu Afganistansku narodnu armiju iznenađen sam brzom predajom više nego pada tih gradova. Posebno sam iznenađen pad Mazari Sharifa, jake utvrde koju sam mislio da talibani nikad neće moći osvojiti s obzirom da znamo koliko su bili antitalibanski. Sjetimo se prije 20-ak godina i Mausda koji je osvojio taj dio sjevera od talibana.

 Vi ste bili mentor i afganistanske vojske i učili ste ih kako da se boriti protiv talibana. Zašto sada gledamo kako predaju gradove bez ispaljenog metka?

Rekao sam to prije par godina, imao sam sreću pa sam radio u NATO-ovom zapovjedništvu kojem je bila zadaća priprema vojnika za Afganistan. Oni se tako lagano znaju predati talibanima, imali smo slučaj da se cijeli vodovi s opremom  naoružanjem predaju. Puno mladih iz cijelog Afganistana su otišli na služenje vojske, nemaju osjećaj domoljublja što smo mi imali. Kad čovjeka sa sjevera pošaljete na jug on se jadan tamo  nema za što boriti  jer nema osjećaj da je to njegovo, živi za svoj sjever, grad i pleme.

Što ste vi naučili o talibanima kada ste bili ondje i što mislite kakva sada budućnost čeka Afganistan s njima?

Nekako budi mi optimizam, ako mogu slobodno reći, ovo što čitam zadnjih dana. I u samom Kabulu talibani su izjavili da ne napadaju grad, da svi koji žele otići da mogu izaći, čak nema ni puškaranja, klasičnih napada. To je velika razlika sadašnjih talibana i onih koji su bili prije 10-15 godina. Više sam iznenađen razvijanjem situacije dolje u Afganistanu.

Kada ste bili ondje, jeste li dobili dojam da se ljudi boje talibana ili…?

Boje se. Nakon 20 godina kada su vladali Afganistanom iz šijatskog zakona normalno da se boje. Kada čitate sve što su radili za krađu, silovanja, preljube… normalno je da se boje i ja ih razumijem. Nadam se i vjerujem da žele preuzeti vlast nad Afganistanom bez strogih zakona da ih dolje provode.

Hrvatska je bila ondje 17 godina. Jeste li dobili dojam da se Afganistan promijenio, od odnosa prema ženama, obrazovanju, ljudskim pravima?

Apsolutno. U razmaku od pet godina koliko sam proveo u Afganistanu, samim tim da su im žene ulazile u Vladu, policiju vojsku, da su imali vojnih pilota žena, moglo se vidjeti žene kako hodaju po gradu bez burki, smatram da su napredovali. Nakon ovog sada, smatram da će to sve biti uzalud, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari