U Alpama mještane zatrpava novi snijeg: ‘Još uvijek ne izgleda kao da će se vrijeme smiriti’

Proglašen najviši stupanj opasnosti od lavine, a više od 40 austrijskih mjesta u potpunosti je odsječeno od svijeta

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

U alpskom dijelu Europe stanje je i dalje dramatično. Opasnost od lavine u Austriji podignuta je na najvišu razinu, a mnoga mjesta su odsječena od ostatka svijeta.

Slična situacija je i Njemačkoj te dijelovima Češke i Slovačke. Prema prognozama snijeg će nastaviti padati.

U Njemačkim Alpama mještane zatrpava novi snijeg.

“Rekao bih da je samo jučer palo 70-80 centimetara snijega. Još uvijek ne izgleda kao da će se vrijeme uskoro smiriti”, kazao je Frank Roessler iz Njemačke.

“Nije bilo ovako zadnjih 10 ili 15 godina. Zime su bile relativno blage, a snijega je bilo malo. Posljednjih dana palo ga je jako puno, baš kao što je bilo kad sam bio dijete”, rekao je Stefan Schenk iz Njemačke.

Snježno nevrijeme donijelo je i nove žrtve. Jedan skijaš poginuo je u Slovačkoj, a lavina je odnijela život 16-godišnjaka na skijalištu u Austriji. Na drugom austrijskom skijalištu 6 učenika imalo je više sreće.

“Grupa se sastojala od 8 ljudi, među njima je bio i učitelj. Njih šestero lavina je u potpunosti zatrpala. Djeca su stara između 16 i 17 godina”, rekao je Thomas Schwab iz policije u Neukirchenu.

“Naša kći je bila na vrhu s učiteljem skijanja. On nam je rekao da je prošao kroz lavinu sa djecom. Zato mi je jutros i bilo loše, ali hvala Bogu da se spustila zdrava i čitava”.

Proglašen najviši stupanj opasnosti od lavine, a više od 40 austrijskih mjesta u potpunosti je odsječeno od ostatka svijeta. Situacija je slična na cijelom alpskom području. Austrijska skijališta Obertauern, Flachau i Schladming, do kraja tjedna imat će od metar i pol do više od 3 metra snijega.

A meteorolozi najavljuju da će snijeg nastaviti padati.

Kao i mnogi i naš reporter Goran Latković zapeo je u snijegom zametenom austrijskom Obertauernu.

Gorane, vidjeli smo kakvo je stanje u Europi, kako je u Obertauernu? Je li situacija povoljnija?

“Tijekom dana situacija je bila dosta povoljnija, nije padao toliko jak snijeg, nije bilo olujnog vjetra, međutim, prije otprilike sat i pol se cijela ta vremenska situacija pogoršala. Počeo je jak vjetar i jak i obilan snijeg. U zadnjih sat i pol napadalo je otprilike novih 10 centimetara snijega.

Ponovno se stvaraju dosta visoki snježni nanosi, ralice će ponovno morati izići na ulicu kako bi skijalište moglo normalno funkcionirati. Inače, Obertauern je odsječen, zatvorene su ceste od 13 odnosno od 16 sati. Bilo je moguće proći između 13 i 16 sati iz Obertauerna i natrag. Sada je sve kompletno zatvoreno. Čekamo nove vremenske prognoze da vidimo kako će to sutra izgledati”, kazao je Latković.
Zorana Čičak/Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari