Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Prvi put izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu!

Photo: Ilustracija (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Prvi put je u Hrvatskoj izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Trajala je sat vremena i pacijent je izvrsno sve podnio.

Hrvatski liječnici se opet imaju s čim pohvaliti. Prvi put je u Hrvatskoj izvedena operacija prostate kroz krvnu žilu. Trajala je sat vremena i pacijent je izvrsno sve podnio.

Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, koja već 20 godina ima referentni centar upravo za tumore prostate, sad se može pohvaliti da je prva u Hrvatskoj u ovom novom, neinvazivnom zahvatu.

Ciljano kroz krvnu žilu do prostate. U svijetu već nekoliko godina, od sad prvi put i u Hrvatskoj.

“Kod pacijenata se kateterski kroz krvnu žilu u preponi ili u ruci može ući do prostate i sitnim česticama se uzrokuje infarkt prostate koja se zatim smanji i praktički se pacijentima riješe simptomi koji su u principu poremećaji mokrenja, krvarenje i slično”, kazao je Luka Novosel, radiolog u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Velika inovacija

Zahvat se radi u lokalnoj, a ne općoj anesteziji i pacijent već idući dan može ići kući.

“Kandidati za ovakav zahvat su pacijenti koji su visokorizični, znači imaju prateće bolesti i nisu kandidati za klasični zahvat i nijedan oblik anestezije. Cilj tog zahvata je da pacijente koji imaju kateter da uklonimo opstrukciju i onda mogu spontano mokriti”, rekao je Boris Ružić, predstojnik Klinike za urologiju u KBC-u Sestre milosrdnice.

Predstojnik klinike za urologiju kaže kako je sve više starog stanovništva, a kandidata će sigurno biti i više.

“Tek smo počeli, ali u suradnji s interventnim radiolozima, posebno s doktorom Novoselom bit će tih zahvata do kraja godine očekujem ih 30-ak”, rekao je Ružić.

Iza ovoga stoji četveročlani tim. Doktor Novosel prije toga bio je na edukaciji u Francuskoj. Kaže i prije su se javljali pacijenti koji su tek čuli za ovaj zahvat.

“Bili su zainteresirani i htjeli su potražiti pomoć vani i platiti tu operaciju u inozemstvu i sad se to može kod nas. Mislim da je u ovom trenutku ovo jedna dobra vijest i pokazatelj da se krećemo u pravom smjeru”, kazao je Novosel.

Za tim iz KBC-a Sestre milosrdnice Nova godina počela je s novim uspjehom. Još jednom stali su uz bok svjetskim liječnicima.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari