DODATNA POTVRDA O SMRTI

Video | U bolnicama počeli razdvajati preminule od i s covidom; Mrtvozornici: ‘Ne damo da se sumnja na naš rad’

16.04.2021., Zagreb - Reportaza iz KB Dubrava sa odjela intezivnog lijecenja Covid pozitivnih pacijenata koji su na respiratoru. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

U Hrvatskoj je do sad više od 9000 umrlih. I u planu je sve te podatke analizirati

Gotovo je dvostruko više zaraženih nego prije tjedan dana – čak 3360, a u posljednja 24 sata preminulo je 30 ljudi, od njih 23 nije bilo cijepljeno.

Do sad je u Hrvatskoj zbog korone umrlo 9090 ljudi, a da bi se bi se razlikovao broj umrlih OD covida i S covidom – bolnice trebaju popunjavati dodatnu potvrdu o smrti. Mrtvozornici poručuju: “Isto smo radili i do sada”, donosi Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Svako jutro bolnice šalju podatke o broju hospitaliziranih i umrlih od COVID-a. Krajem rujna bio je sastanak s Ministarstvom zdravstva, pa su stigle nove smjernice.

“Sad smo zapravo u tom nekom novom načinu izvještavanja. Dakle, uz jedan dosadašnji takozvani anketni izvještaj o preminulima od covida sad imamo dodatnu potrebu za popunjavanjem određene potvrde o smrti koja se dostavlja nadležnim institucijama”, kaže zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić.

Sve to kako bi se razlikovali umrli od covida i s covidom. Anesteziologinja iz KBC-a Sestre milosrdnice kaže pacijenti na jedinicama intenzivnog liječenja umiru od covida.

“Znamo taj tipični klinički tijek bolesti koji ide od pozitivizacije pacijenta preko pogoršanja, onda s tim tipičnim slučajevima obdukcija nije ni potrebna da bi se dokazalo da je netko umro od COVID-a. U našoj jedinici intenzivnog liječenja svi su pacijenti umrli od COVID pneumonija i ARDS-a”, govori anesteziologinja KBC-a Sestre milosrdnice Željka Gavranović.

23 umrlih nije bilo cijepljeno

Ropar radi kao mrtvozornica u karlovačkoj bolnici i kaže sve su isto radili i do sada. Zna se tko je umro od covida, a tko s covidom.

“Mi ne znamo koja je svrha, ali ne damo da se postavlja sumnja na rad mrtvozornika jer sad ispada kao da mi nismo dobro radili svoj posao, mislim da ministar Beroš treba uzroke nezadovoljstava statistikom tražiti na nekom drugom mjestu”, rekla je savjetnica predsjednika Hrvatske liječničke komore Samija Ropar.

U Hrvatskoj je do sad više od 9000 umrlih. I u planu je sve te podatke analizirati.

“Planira se raditi izvješće standardizirano sukladno kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, malo provjeriti i revidirati ove postojeće podatke u obliku izvješća koje će biti standardizirano sukladno kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije”, jasno će epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tatjana Nemeth Blažić.

U posljednja 24 sata umrlo je 30 ljudi.

“Da ste mi rekli koja im je prosječna dob, imaju li komorbiditeta i jesu li cijepljeni, onda bismo znali je li to tema koju na mojoj razini ili ministarskoj ili premijerskoj treba komentirati ili ne treba ili je to tužna priča o ograničenosti ljudskog trajanja”, kaže predsjednik Republike Zoran Milanović.

23 umrlih nije bilo cijepljeno. Broj zaraženih raste, ali i potreba za testiranjem. Ovo su prizori ispred KBC-a Sestre milosrdnice. Čekalo se i više od dva sata.

“Kod nas su se mogli covid testirati bez naručivanja, pošto svjedočimo porastu broja slučajeva u Hrvatskoj – sukladno tome veći je interes za testiranjem”, kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Zato se više ni ovdje neće moći testirati bez prethodnog naručivanja, da bi se izbjegle gužve poput današnje – od sutra testiranje na covid uz naručivanje, donosi Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari