U godini na izmaku bacili smo 380 tisuća tona hrane!?

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Siromašnih u zemlji je više od milijun

Zijad je nekada pomagao mnogima, a sada on treba pomoć. 69-godišnjak je čest korisnik Caritasa za koji kaže da je kuća spasa. “Svaki dan sam ja redovan, uzdržavam ženu, malo je veća od vašeg mikrofona i 5 komada djece”, kaže Zijad Bejzić, korisnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

U Caritas je došao po svoj mjesečni paket koji su mu pripremili volonteri.

“Dobio sam kobasice, dobio sam sir, meso, rižu, cuker. Sve ono što pripada za jednu siromašnu obitelj”, kaže.

No, Zijad nije jedini. U iste prostorije svakoga tjedna dolazi stotine ljudi. Ujutro se dijeli najosnovnije – samo lani podijeljeno se više od 70 tisuća kilograma kruha i peciva za 400 obitelji.

“Što samaca što obitelji koje primaju pomoć u hrani koja je itekako važna i bitna za korisnike jer je to njima najosnovnije, a za to nemaju sredstava ža život”, kaže Jadranka Bosnar iz Caritasa.

Siromašnih u zemlji je više od milijun. Ipak, dok mnogi potrebitima doniraju hranu, ona se i dalje baca. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 380 tisuća tona hrane.

“Bolje da daju sirotinji nego da bacaju hranu jer ljudi kopaju po kantama i jako se loše živi, nikad tako loše nismo živjeli, sve je poskupilo”, kaže Alojzija.

“Ja sam čak vidjela da poslije zatvaranja placa neke osobe skupljaju po podu i onda stavljaju na klupu”, kaže Nada.

Upravo je bacanje hrane bio motiv za otvaranje prvog hrvatskog food outleta prije par godina. Roba je uvijek u pola cijene – proizvodi su pred istekom roka trajanja i u dućan stižu direktno iz tvornice.

“Uskoro ćemo kroz godinu dvije dana uspjeti spriječiti bacanje hrane iz tvornice, sve viškove hrane ćemo uspjeti prodati kroz naše trgovine”, kaže Mario Žamboki, suvlasnik prvog hrvatskog food outleta.

Više donacija, više hrane na akciji i manje bacanja zalogaja koji bi nekome spasili dan ili čak život.
Donna Diana Prćić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari