U Gorskom kotaru pad nataliteta zaustavljaju i izgradnjom dječjih vrtića – evo najnovijeg!

Djeca su jamstvo da Gorski kotar neće postati šuma na putu do mora

Iako nema službenog podatka, procjenjuje se da će od posljednjeg popisa kada ih je bilo 23.000, ta brojka biti niža za 15 posto pa vijest o tome da se gradi novi dječji vrtić i u njemu otvaraju nova radna mjesta onima koji ostaju ulijeva optimizam.

Na sat vremena od Zagreba i Rijeke: Hrvatski grad od 1. siječnja nudi 100 tisuća kuna onima koji žele doseliti

Iako nesigurna koraka, nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković obavila je velik zadatak. Položila je kamen temeljac za novi dječji vrtić, a prvom lopatom “zacementirao” ga je načelnik Ravne Gore. Dok ne bude gotov, vrtićka djeca su smještena u zgradi škole.

”Prostorno, možda čak i sigurnosno nije zadovoljavajuće, ali evo mi smo se zaista snašli“, kaže Helena Skender, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Ravna Gora.

Za godinu dana bit će tu 800 m2 novog vrtića za pedesetak djece. Sada ih je znatno manje jer im nedostaje prostora.

”Imamo 22 djece od četiri godine do polaska u školu. Uvijek nam ostane desetak djece na čekanju“, kaže Nataša Možgon Kauzlarić, ravnateljica škole i vrtića u Ravnoj Gori.

Problem će riješiti investicija vrijedna 15 milijuna kuna, od čega je polovina iz nepovratnih europskih fondova. Deveti je to vrtić koji se gradi u županiji, petstoti u državi, a nova ministrica kaže: ”Znamo da to nije dovoljno, radit ćemo i više“.

Morat će, želi li Vlada zaustaviti loše goranske demografske trendove. U Delnicama s 55 naselja, na jesen će u vrtić ići 104 mališana.

Zaposlit će 10 ljudi, primati 52 djece. Cijena je 800 kuna

U Gorskom kotaru ima škola koje pohađa po šest, sedam učenika. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća do danas broj prvašića u Delnicama smanjio se sa 120 na 50.

”To je nešto što je pokazatelj da odavno već gori crveno svjetlo i da nešto treba učiniti“, kaže gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Učinili su u Fužinama. Izgradili su vrtić koji s radom počinje 1. rujna.

„Od 9,5 milijuna kuna otprilike, da ne govorim sad u lipu, mi smo izvukli oko 90 posto iz raznoraznih fondova“, kaže načelnik Fužina David Bregovac.

Zaposlit će 10 ljudi, primati 52 djece. Cijena je 800 kuna.

”Imamo jedan dobar okvir za sliku, to su ti materijalni uvjeti koje je ovdje osnivač stvorio, sada čekamo kvalitetne odgajatelje i onda djecu da oboje ovu sliku“, zaključuje Mirna Švast, privremena ravnateljica Dječjeg vrtića u Fužinama.

Ovo je najbolji zalog za budućnost. Mlade obitelji s djecom jamstvo su da Gorski kotar neće postati samo šuma kroz koju se prolazi na putu od Zagreba do mora.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: