BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

VIDEO U Hrvatskoj 18 novooboljelih, ukupno njih 2.317! Beroš: ‘Društveni i gospodarski život moraju ići dalje’

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Stožer uveo strože mjere u Zagrebu, Osijeku i Splitu

O izborima

Na pitanje o izborima i nastavku kampanje u trenucima kad opet bilježimo porast broja zaraženi, ministar Davor Božinović je rekao da će se sve nastaviti prema uputama HZJZ-a i DIP-a.

O performansu u Puli

Božinović je komentirao i performans u Puli, gdje je 15 ljudi lizalo istu žlicu.

“Ako je to tako, to sigurno nije dobro. Stožer nas o tome nije izvijestio, pretpostavljam da su poduzeli mjere koje se poduzimaju u takvim situacijama”, kazao je Božinović.

Ministar Beroš je dodao da takva aktivnost nikako nije dobrodošla.

O zatvaranju granica

Božinović je kazao da Stožer od početka epidemije svakodnevno komunicira.

“Danas smo imali sastanak, na dnevnoj bazi analiziramo situaciju”, istaknuo je.

Božinović je rekao da imamo žarišta u susjednim zemljama, a da smo mi zaustavili širenje u Hrvatskoj.

“Ali, Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi se gospodarska aktivnost nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas”, kazao je ministar Božinović.

Nošenje maski

Alemka Markotić navela je kako Stožer preporučuje zdravstvenim djelatnicima da nose maske. Tvrdi kako treba poštovati mjesta i situacije u kojima se nalazimo te prema tome procijeniti je li potrebno nositi masku.

“Malo zdravog razuma i ako se čovjek želi zaštiti, znat će što treba učiniti”, rekla je i kao primjer navela javni prijevoz.

O testiranju

Na pitanje tko se, gdje i koliko testira, Marija Bubaš iz HZJZ-a je rekla:

“Testiramo dovoljno. Testiraju se svi sumnjivi slučajevi, osobe s teškoćama s disanjam i vrućicom, kontakti… Testirani su svi koji moraju biti testirani. Imamo na ovaj broj testiranja porast broja slučajeva. Ne moramo ako imamo 20 slučajeva imati 2000 testiranja”, kazala je Bubaš.

Markotić se nadovezala:

“Ideja s testiranjem se pokazala jako dobrom. Testiraju se svi koji imaju simptome. Osim toga testiramo sve za koje se pokaže sumnja da ih treba testirati. Pokazivali smo da broj pozitivnih nije u korelaciji s brojem testova”, kazala je.

Beroš je prokomentirao i stanje Krunoslava Capaka.

“Ravnatelj Capak je dobro, nema simptoma. Radi više nego inače, za sada mu je zdravlje uredno”, kazao je Beroš.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari