RAČUNAO MJESEC DANA

Video | U Hrvatskoj je čak 8000 vijećnika koji nas koštaju 50 milijuna kuna!

Foto: Pixsell

Opće je poznata da stvar da Hrvatska ima previše općina, gradova i županija, da se tu gubi golem novac, ali i otvaraju mjesta gdje se mogu smjestiti stranački prijatelji

Više u VIDEOPRILOGU:

Iznosi koji se strankama ili vijećnicima isplaćuju nemaju veze ni s brojem stanovnika ni s ekonomskom snagom županije, grada ili općine, a naknade vijećnicima osciliraju od zakonom propisanog minimalca od 500 kuna do 3270 kuna u Zagrebačkoj županiji. Zagrebačka županija tako za politički rad strankama isplaćuje 80.000 kuna po vijećniku, odnosno 88.000 kuna po vijećnici. Najveće naknade strankama među gradovima i općinama pak isplaćuje grad Split: 81.600 kuna po vijećniku, tj. 89.000 po vijećnici.

Zanimljivo, minimalnu propisanu naknadu među većim gradovima jedino daje Osijek.

U Oroslavju, gradu kojima ima nešto više od 6000 stanovnika, otkud je i Šimunić, predsjednik gradskog vijeća ima najveću naknadu u Krapinsko-zagorskoj županiju, 2400 kuna neto mjesečno.

Naknade za vijećnike uplaćuju se direktno vijećnicima, a naknade za političko djelovanje uplaćuju se  središnjice stranaka. Osim ako je riječ o nezavisnim vijećnicima, onda ide na njihov poseban račun.

Kad Šimunić izračuna sve brojke koje je prikupio i koje još obrađuje, cifra koja otpada na naknade za političko djelovanje bit će ogromna. Kao i svi drugi iznosi kad se pretvore u bruto.

Zoran Šprajc

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari