RIJEČ STRUČNJAKA

U kakvim uvjetima voze vozači na međudržavnim linijama?

Foto: Riportal/R. Z.

Za dugotrajne i fizički zahtjevne linije postoji samo jedno rješenje, kažu stručnjaci

Vjekoslav Crnković je u svojoj karijeri profesionalnog vozača često vozio rutu Frankfurt – Zagreb. Iz prve ruke zna koliko je put preko pola Europe naporan.

“Fizički je to jako zahtjevan posao jer to nije, kako bi određeni rekli, sjedneš i voziš. Radno vrijeme vozača nije samo kad mi sjednimo za volanom nego je i vrijeme kad takorekoć odmaramo, a i sve ovo vrijeme koje provodimo na granicama”, priča Vjekoslav, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Čini se da su upravo umor i fizička iscrpljenost uzrokovali jučerašnju tragediju. Autocesta A3 je zahtjevna za vozače koji tom dionicom često putuju iz zapadne u istočnu Europu.

“Ima u povijesti dosta nesreća na toj dionici. To smo i mi komunicirali da se tu radi o monotonoj, kako kažu stručnjaci, gdje onda vozači ili zbog umora ili zbog drugih okolnosti dolazi do prometnih nesreća”, kazao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Uredbom je propisano da vozač autobusa maksimalno može voziti četiri i pol sada odjednom nakon čega mora pauzirati 45 minuta. U jednom danu može odvoziti maksimalno 9 sati, a dvaput tjedno i 10 sati. Cestovna udaljenost od Frankfurta do Prištine je 1852 kilometra, a za taj put je, i bez čekanja na granici, potrebno više od 25 sati. Dakle, taj put dvojica vozača u jednom danu prema  propisima Europske unije ne mogu odvoziti ni u teoriji.

“Nije jednostavno biti ni putnik toliko vremena u autobusu, a da ne govorimo kako je teško biti vozač i odraditi cijeli taj posao. Mi imamo problem što ne postoji adekvatan model prijevoza”, tvrdi Miljenko Gočin, predstavnik Sindikata hrvatskih vozača.

Za dugotrajne i fizički zahtjevne linije postoji samo jedno rješenje, kažu stručnjaci.

“Jedino na način da se vozači više odmaraju, da u ljetnim mjesecima kada znamo da su velike gužve, kada znamo da je ova COVID situacija, da se dugo čeka na granici, da jednostavno povećamo broj vozača i da vozači više odmaraju”, tvrdi prometni stručnjak Goran Husinec.

Nesreća koja je zgrozila Hrvatsku nije prva ovakva. 2012. je kod tunela Krpani na dionici A1 stradalo 8 putnika iz Češke , a 2008., na istoj autocesti, nedaleko od Gospića 14 slovačkih turista. Jučerašnja tragedija je nastavak crne statistike na hrvatskim prometnicama.

“Imamo i povećanje broja poginulih ove godine. Samo ovaj slučaj znači 10 novih poginulih na autocestama, imamo 10 poginulih više na motociklima, na biciklima”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zato će policija nastaviti kontrolirati stanje na cestama, ali da bi se ovakve tragedije izbjegle, važnija je prevencija nego represija, donose RTL Vijesti.

Ilija Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari