VIDEO: U KBC-u Dubrava izvedena prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija na čovjeku!

To je prva takva operacija u ovom dijelu Europe

U Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom doc. dr. sc. Darka Chudyja 10. ožujka izvedena je prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija, i to prva na čovjeku.

RONNA (Robotska neuronavigacija) projekt je razvoja robotiziranog sustava za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji, dosad se testirala na fantomu. Operacija je odrađena milimetarski precizno i savršeno je navigirala do mjesta gdje je iz pacijenta s tumorom na mozgu trebalo izbušiti lubanju, uzeti uzorak tkiva i izvaditi čističnu tekućinu.

Robot jednom rukom navigira, a drugom bi trebao raditi invazivne postupke poput bušenja, no te se radnje još usavršavaju.

kbc dubrava2

Ovom operacijom je započela faza kliničkih ispitivanja sustava (tijekom kliničkih ispitivanja komparativno se koriste uobičajene stereotaktičke metode, čime se izbjegava bilo koji oblik rizika za pacijenta). To je prva takva operacija u ovom dijelu Europe. Trenutno u svijetu postoji tek nekolicina robotskih sustava za primjenu neurokirurgiji, uglavnom u eksperimentalnoj primjeni.
Vijesti.hr
(Foto: KBC Dubrava)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari