MJERA UŠTEDE

Video |VIDEO U ovim mjestima “preko Učke” nećete primijetiti policajca! Istra ostaje bez važnih policijskih postaja…

Idi na originalni članak
Ilustracija (Riportal)

Bujska i Buzetska policijska postaja uskoro bi mogle postati samo ispostave

Oglas

Najava MUP-a o ukidanju policijskih postaja u Bujama i Buzetu šokirala je Istrane. Uz gotovo 20 milijuna putnika koji godišnje prelaze granične prijelaze poručuju da bi se broj policajaca trebao povećavati, a ne smanjivati.

Naime, Bujska i Buzetska policijska postaja uskoro bi mogle postati samo ispostave. Građani su nezadovoljni jer će nakon 70 godina po osobne dokumente morati do Umaga ili Pazina.

Više u VIDEOPRILOGU:

No probleme predstavljaju i preopterećeni granični prijelazi i ilegalne migracije čiji broj u posljednje vrijeme opet raste.

”Na području Buja imamo sve glavne granične prijelaze sa Slovenijom odnosno s Europom. Ne treba napominjati koja je to gužva u vrijeme glavne turističke sezone”, upozorava Valter Bassanese, direktor TZ-a Grada Buje.

”U sklopu naša dva granična prijelaza Kaštel i Plovanija prošle smo godine zabilježili 19 milijuna i 100 tisuća putnika”, ističe Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Grada Buje.

Nakon ukidanja postaja strahuju da će na red doći i ukidanje ispostava kao što se 2001. dogodilo u nekoliko istarskih gradova. Primjerice, tvrde Novigrađani, za vrijeme velikih manifestacija u Umagu susjedni Novigrad postaje svojevrsna ničija zemlja.

”Na području Novigrada nećete primijetiti policajca, rijetko ga možete primijetiti i u običnim danima. Na taj način šaljemo krivu sliku”, poručuje Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada.

Sliku popravlja ministar Davor Božinović tvrdeći kako se broj policajaca na terenu neće smanjivati jer će njihove poslove preuzeti dosadašnji djelatnici u administraciji.

”To je upravo ta teza, više policijskih službenika na terenu, manje u administraciji i manje na rukovodnim mjestima pogotovo u manjim policijskim postajama”, pojašnjava Božinović.

Lokalne samouprave u to ipak sumnjaju.

”S obzirom da je policija karijerna profesija sumnjam da će ljudi koji su do sada bili voditelji, pomoćnici načelnika ili načelnici završiti kao obični policajci na cesti jer mislim da bi to bila degradacija”, smatra Siniša Žulić, gradonačelnik Grada Buzeta.

Iz MUP-a nismo dobili odgovore na ova pitanja no sam je ministar u petak poručio kako službena odluka još nije donesena.
Ivan Dobran

Exit mobile version