U PGŽ SE ŽIVI BOLJE NO U VEĆINI HRVATSKE: Premijer okupio ministre i župane kako bi bolje surađivali

Cijela Vlada i svi župani plus predstavnici udruga gradova i općina. Premijer Andrej Plenković prvi put je okupio sve svoje ministare i – hrvatske župane.

Cilj sastanka je unapređivanje suradnje središnje i lokalne vlasti, a sve je u Banskim dvorima danas pratio Boris Mišević.
Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je za ravnomjeran razvoj i normalno funkcioniranje središnje državne vlasti izrazito važno da Vlada i predstavnici lokalnih i regionalnih jedinica usko surađuju i redovito komuniciraju.

Sukladno toj potrebi, premijer je naglasio kako će se ubuduće ovakvi sastanci održavati najmanje jednom godišnje. U tome su ga podržali i svi ministri koji su također istaknuli kako su im bitne informacije s terena, a upravo im navedene jedinice mogu to pružiti.

“Pozdravljam praksu premijera Plenkovića i nadam se da to nije prvi i zadnji sastanak jer je u prijašnjim mandatima takvih sastanaka bilo, ali su se događali jednom u mandatu,” rekao je župan Zlatko Komadina komentirajući sastanak.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić, koji je prisustvovao sastanku u ime Primorsko-goranske županije, rekao je da su prisutni predstavnici županija predstavili strateške projekte od kapitalnog značaja za razvoj županija

„Primorsko-goranska županija predstavila je deset projekata (gradnja LNG terminala u Omišlju, modernizacija Termoelektrane Rijeka u Urinju, prometna integracija cestovnog čvora Rijeka, izgradnja Zagrebačke obale sa pristupnom prometnom infrastrukturom, izgradnja novog Kliničko bolničkog centra Rijeka, Sveučilišnog kampusa, modernizacija Zračne luke Rijeka, dovršetak modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, izgradnja novog znanstvenog-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci STEP2 te širenje luke na Krku i gradnju potrebne prateće infrastrukture ) koji su od značaja ne samo za županiju, već i za cijelu Republiku Hrvatsku i Europsku uniju“, zaključio je Boras Mandić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk se zahvalio premijeru što je pozvao predstavnike općina, gradova i županija na sastanak i rekao kako županije neće odustati od decentralizacije

„Odlučni smo postati nezaobilazna karika u promišljanju budućeg ustroja Republike Hrvatske. Snažno i dalje zagovaramo jačanje ovlasti i nadležnosti županija te mogućnost da barem jednim dijelom sami odlučujemo o prihodima i oblikovanju proračuna.“ rekao je predsjednik Pauk i dodao kako su županije spremne preuzeti urede državne uprave te dogovoriti modele decentralizacije školstva.

„Sigurni smo da se decentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava i na tome ćemo se zalagati i dalje.“ zaključio je predsjednik Pauk.

Osim rasprave o ključnim temama iz područja lokalne i regionalne vlasti, bila je ovo prilika da se župani premijeru prezentiraju sve strateške projekte njihovih županija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari