COVID POTVRDE ZA RODITELJE?

Učenici od ponedjeljka u klupama; Uz blaže mjere – ali stižu nova pravila za roditelje!

Foto: Riportal/Robert Zeneral

Hoće li za roditeljski sastanak biti potrebna COVID potvrda, odluka je na školskim odborima i ravnateljima. Koliko ima škola – toliko će biti i odluka

Gotovo pola milijuna učenika za dva dana sjeda u školske klupe. Kreće nastava licem u lice!

Nakon što je izjavio kako će se na roditeljske sastanke moći samo s COVID potvrdom, ministar obrazovanja Radovan Fuchs demantirao je samog sebe, i poručio da o tome odlučuju ravnatelji, što i stoji u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cijelom situacijom zbunjeni su roditelji, ali i ravnatelji, pa će neki sastanke preseliti u školska dvorišta, donosi Marko Šiklić za RTL.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nakon godinu i pol roditelji ponovno mogu u školu na sastanke. Pitanje je samo hoće li im za to trebati i COVID potvrda!

“Ono što tražim za profesore, to tražim i za roditelje. Stoga, ne mogu vjerovati da će netko tražiti drugačije za profesore, a drugačije za roditelje”, rekao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu.

A hoće li za roditeljski sastanak biti potrebna COVID potvrda, odluka je na školskim odborima i ravnateljima. Drugim riječima, koliko ima škola – toliko će biti i odluka.

“Onda se ne moramo ni čuditi da će netko tražiti COVID potvrde i imati na to pravo, a netko neće tražiti i opet će imati na to pravo. Tako da, nije mi to baš logično”, priča Kristina Anić, Zagreb.

“Ako se traži COVID potvrda od nas, isto bi trebalo vrijediti i za one koji rade u školi”, smatra Luka Strašek, Zagreb.

Ravnatelj Jelenski sastanke s roditeljima održavat će na otvorenom.

“A ako bude potrebe za individualnim roditeljskim sastancima, onda ćemo također vani oko škole, tu ima dosta klupa, pa ćemo ići na vanjski način. Ako bude vrijeme nepovoljno, tada ćemo iskoristiti velike prostorije u kojima razmak može biti 5, čak i do 10 metara”, rekao je Damir Jelenski.

Slično misli i ravnatelj Osnovne škole u Bregani.

“Ne znam koliko to ima smisla s obzirom na to da u našoj školi, ali i u svim ostalim školama učitelji i djelatnici škole – nemaju svi COVID potvrde, nisu svi cijepljeni, nisu svi preboljeli koronu, pa onda sad inzistirati na tome da roditelji donose COVID potvrdu, ne znam tko im to može narediti i koliko to ima smisla”, kaže Igor Matijašić,  ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani.

Ima smisla ako pitate Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

“Radi se o rizičnim okupljanjima, tako da bi naše preporuke bile da ako ravnatelji to mogu da ipak održavaju takve sastanke uz COVID digitalne potvrde”, ističe Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

A ako nemaju potvrdu…

“U tom slučaju je potrebno da ravnatelj osigura prisustvovanje roditelja koji nemaju COVID potvrde na takvim sastancima, prvenstveno on line”, poručuje Makarić.

“Ravnatelji su u jako nezavisnoj situaciji, međutim ravnatelji su – to su htjeli biti, pa neka i odlučuju. Mislim da će toga biti manje, ali vi nikad ne znate. Ne možete uopće tvrditi hoće li se netko i kada na to odlučiti”, priča Katija Tarocco, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Dubrovniku.

Za roditelje koji su se cijepili, nema problema.

“Smatram da bi se svi trebali cijepiti, da završimo s koronom. – I da su ove potvrde u redu? Jesu, u redu su – naravno! Podržavam”, rekla je Ivana Kovačić, Zagreb.

“Što će nam to, to je samo nametanje bezveze nečega, i ovo je sve bez veze”, smatra Zlatko Gajevski, Dubrovnik.

Prema podacima Ministarstva, do sad je cijepljeno 55 posto zaposlenih u osnovnim, 58 posto u strukovnim i 60 posto zaposlenih u gimnazijama, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari