UGOSTITELJI NAJAVILI POSKUPLJENJE: Koliko će od Nove godine stajati šalica kave?

Obzirom da je turizam najveći hrvatski izvozni proizvod, u toj branši tvrde da će im to smanjiti konkurentnost na međunarodnom tržištu, a ugostitelji da će početi zatvarati svoje lokale

14 kuna, toliko košta kava u kafićima u centru Zagreba, no od 1. siječnja 2017. mogli bismo ju plaćati još i više jer ugostitelji tvrde da će ih povećanje stope PDV-a uništiti.

Iako – svi znamo da je cijena napuhana. A javna je tajna da kafići najbolje zarađuju upravo na kavama.

Koliko košta šalica kave?, upitali smo konobaricu Anamariju Jurinec.

“Kila malo bolje kave košta oko 200 kuna, od toga dobijemo 140 kava, to je cijena oko kunu i pol. Za vrhunsku kavu. Dodamo još mlijeko 25 lipa, to je 1, 75 kuna. Ostalo voda, struja, kava košta 2,5 kune. A plaćamo ju 15”, kaže Anamarija.

kava-salica

Koordinacija riječkih ugostitelja ima drukčiji izračun. Uz pomoć ekonomista su napravili studiju o tome kako će Marićeva reforma utjecati na kafiće.

I, kažu – kad se u cijenu kave dodaju ZAMP, knjigovodstvo, internetska veza i još razne druge stavke: zarada po šalici koja košta 8 kuna je 63 lipe.

Kažu da će samo na kavi zbog promjene PDV-a godišnje izgubiti 4000 kuna. Morat će poskupjeti šalicu na 9 kuna, pa će izgubiti i neke goste.

Evo kakva je situacija oko nas kad se uspoređuje PDV na turizam.

Susjedi Slovenci imaju međustopu od 9,5 posto. Kod naših mediteranskih konkurenata – u Italiji i Španjolskoj stopa je 10 posto. U Portugalu se na hotelski smještaj plaća 6 posto, dok restorani plaćaju stopu od 13 posto. I Francuska ima 10 posto – a Grci – slično kao mi – međustopu za hotelski smještaj – ali normalnu stopu na sve ostalo.

“Kad smo očekivali da će se vratiti stopa na 10 posto, mi dobivamo ovakav šamar”, kaže predsjednik ceha zagrebačkih ugostitelja Nenad Šepak.

Ali na prigovore – ministarstvo financija odgovara: s 20 na 18 posto se smanjuje porez na dobit, a na 12 posto za ugostitelje s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna. A ugostitelje pita i zašto su povećali cijene za 6 posto kad im je PDV padao.

Ministarstvo poručuje da ne odustaje, ugostitelji ne prestaju s pobunom – jedino što je sigurno da ćemo kavu s početka priče plaćati još više.
Mojmira Pastorčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari