UPTINA OPSKRBA

Video | Ukrajinu su zvali europskom žitnicom; Trebamo li u Hrvatskoj strahovati od skuplje hrane?

Ilustracija: Dusko Marusic/Pixsell

‘Treba saditi više u ovakvoj situaciji. Ove dvije zemlje su izvoznice četvrtine žitarica i uljarica u EU, iako ne toliko u Hrvatsku, ali mogu utjecati na Hrvatsku’

Zbog rata u Ukrajini, zemlji koja se često naziva i europskom žitnicom, globalna opskrba i žitarica postala je upitna. A što to znači za Hrvatsku?  Za pšenicu se ne treba brinuti, zaliha ima, no ministrica poljoprivrede ipak upozorava da bi trebalo pojačati sjetvu.

Sve će se i odraziti na cijene, pa se građani moraju pripremiti na nova poskupljenja, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Žitarica poput kukuruza i pšenice u Hrvatskoj ne manjka. Procjenjuje se da je sjetva bila dobra i da će urod biti veći nego lani. To znači da će se hrvatske žitarice ponovno izvoziti. No, zbog rata u Ukrajini treba biti spreman na sve, pa bi se proizvodnja trebala dodatno povećati.

‘Da, potrebno je saditi i više u ovakvoj situaciji. Ne može se zanemariti činjenica da su ove dvije zemlje izvoznice četvrtine žitarica i uljarica u EU, iako ne toliko u Hrvatsku. takvi poremećaji mogu utjecati na Hrvatsku, s toga je potrebno predvidjeti određene aktivnosti”, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Poremećaji na tržištu Osjetit će se i u sektoru voćarstva. Cijene će znatno rasti zbog sve većih troškova proizvodnje, a Hrvatska se po pitanju voća oslanja na uvoz.

”Kao što je poznato, mi smo u voćarstvu jedino dostatni u mandarina i sve manje u jabukama i tu nema problema, osim što će sada i Ukrajina kao potencijalno izvozno tržište za mandarine biti dosta problematično”, izjavio je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Situacija postaje sve kompliciranija i zbog država u ukrajinskom susjedstvu. Poljska će morati velik dio svoje proizvodnje s istoka preusmjeriti na zapadnu i središnju Europu. to će biti slučaj i kod povrća.

”Možemo strahovati od istog problema jer Poljska je jako razvila voćarsku i povrćarsku proizvodnju. Oni u nekim slučajevima imaju čak i pogodniju klimu za povrće poput salate, kupusnjača. Moguće je da će biti pritisak na naše tržište jer smo na jedinstvenom tržištu EU”, kazao je Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Rat u Ukrajini, iako se čini daleko, tako će u konačnici Utjecati i na domaće poljoprivrednike, ali još više i na džepove hrvatskih građana. Cijene svakim danom idu gore, a nitko ne zna kada će tome doći kraj, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari