TKO ĆE BITI MINISTAR?

Video | Još nema Horvatova nasljednika. Tko je u igri, tko je odbio HDZ?

RTL

Premijer se mora baviti i pozicijom Borisa Miloševića te zahtjevom DORH-a za odobrenje za kazneni postupak protiv ministra Aladrovića

Prošla su gotovo dva tjedna od kada je uhićen ministar Darko Horvat, a još uvijek nemamo novog ministar graditeljstva. Na čekanju je i zahtjev DORH-a za pokretanje kaznenog postupka protiv ministra rada Josipa Aladrovića, zbog navodnog zapošljavanja preko veze.

Stjepanu Čuraju, Reformisti i HSLS već su rekli, ne. Sada se čeka novi prijedlog HDZ-a za ministra graditeljstva, izvještava Dajana Šošić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

U bubnju za vrući krumpir graditeljstva više je imena: osim Gordana Hanžeka, državnog tajnika Središnjeg ureda za obnovu, Josipa Škorića, predsjednika uprave Hrvatskih cesta koji je, kako se mogli čuti, ispao iz igre, te Milana Reze, u medijima se spominjala i Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK, koja nam je poručila da će se sve znati nakon srijede. Neslužbeno se spekuliralo s imenima Davora Filipovića, Krunoslava Katičića, ali i Branka Bačića, koji je te navode odbacio.

Za koga navijaju Reformisti, jasno je, ili Josip Škorić ili Milan Rezo. Jasno je i za koga nisu.

“Od ovih iz javnosti dva su imena u igri vrlo stručna. Oni su iz struke predsjednik uprave Hrvatskih cesta i ravnatelj jedne uprave u ministarstvu, tko nam nije nikako prihvatljiv, to je Hanžek”, kazao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti.

Iz HNS-a o imenima ne žele, HSLS-u su obje opcije prihvatljive. No ne isključuju ni druga imena.

“Kada budemo imali veći potencijal i izborni legitimitet imat ćemo pravo na ministra, u ovom trenutku nemamo pravo na ministra”, izjavio je Dario Hrebak (HSLS), Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Narodne stranke – Reformista.

Iako su njima prihvatljive i nestranačke osobe, premijer, kažu partneri, želi nekog s političkom težinom.

“Vode se još konzultacije, pratite malo s čim se sve bavimo”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Osim potrage za novim ministrom, premijer se mora baviti i pozicijom Borisa Miloševića te zahtjevom DORH-a za odobrenje za kazneni postupak protiv ministra Aladrovića.

“Vlada će morati dati mogućnost istrage iako sam siguran gotovo da on tu nije odgovoran on je pošten ali zato i postoji istraga brani li ga premijer? Da da i treba, ali ne može zaustaviti istragu”, kazao je Čačić.

“Mi moramo o tome razgovarati i odlučiti, ali intrigantno je da su tu premijer i predsjednik Republike po mnogim temama na suprotnim stranama, a sada su na ovom tragu na istoj strani, ajmo vidjeti što je tu sve stiglo”, izjavio je Hrebak.

Za oporbu sve je jasno, DORH-ov zahtjev treba odobriti, a s novim ministrom graditeljstva Vlada debelo kasni.

“Ministra nemamo, obnova traje predugo, a premijer ima problem i sa ministrom manjka i viška u vladi”, kazao je Arsen Bauk (SDP), saborski zastupnik.

“To samo govori kakvo je stanje u tom resoru da se čini svakom tko ide tamo da ide na giljotinu”, izjavio je Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Most.

“Trebalo bi se presjeći iako postoji olakotna okolnost kod predsjednika Vlade”, poručio je Hrvoje Zekanović (NEZ.), saborski zastupnik.

Novi bi ministar graditeljstva u Saboru trebao biti predstavljen sredinom idućeg tjedna. Hoće li premijer morati tražiti i zamjenu za Aladrovića, odgovor je koji se još čeka, izvještava Dajana Šošić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari