Ministar Darko Horvat u studuju RTL-a Danas govorio je o sudbini brodogradilišta Uljanik i 3. maj

Ministar Darko Horvat u studiju RTL-a Danas govorio je o sudbini brodogradilišta Uljanik i 3. maj nakon što je danas Vlada odbila ponuđeno restrukturiranje brodogradilišta te su ona došla na korak do stečaja.

Na pitanje da sve upućuje da će Uljanik u stečaj i da druge opcije nema, ministar Horvat rekao je da su u zadnjih šest mjeseci u Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva intenzivno tražili metode kako bi mogli i u Puli i u Rijeci “oživjeti nešto što u ovom trenutku stvarno podsjeća na jedno posrnulo trgovačko društvo”.

“Vrlo transparentno smo zagrabili i protresli tepih i stavili na stol u decimalu točne brojke koliko bi nešto koštalo, bez obzira bio to stečaj ili početak restrukturiranja, u smislu da se udahne život i u Pulu i u Rijeku”, rekao je Horvat.

Objasnio je da se razlika između jedno i drugog procesa nije dala smanjiti više od “onoga što smo u ovih nekoliko zadnjih dana stavili na stol”, rekao je Horvat i dodao kako su došli do “sigurne brojke od milijarde i devet milijuna eura”.

Rekao je da je Vlada očekivala da će sutkinja danas donijeti konačnu odluku o stečaju 3. maja. “Ovaj proces po ničemu nije sličan onome što smo proveli u Agrokoru, niti onome koji smo proveli u Petrokemiji. Ovo je jedan novi modalitet problematiku u kojoj nema nikakvog prihoda”, kazao je Horvat te je odgovorio koje druge mogućnosti sada stoje Uljaniku i 3. maju.

“Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, u smislu saniranja prošlosti brodogradnje i plaćanja svih jamstava, kontakti su i određene informacije da određeni veliki igrači iz Europe imaju ponovno afiniteta stupiti u kontakt i početi razgovore”, kazao je Horvat i dodao kako ne zna hoće li se to dogoditi i napomenuo da nikada dosad nije budio lažnu nadu.

Na pitanje je li vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak sada konačno ispao iz te priče, Horvat je odgovorio da se i Debeljak može pojaviti kao potencijalni ponuđač u stečajnom postupku.

“No, to bi bila jedna druga filozofija. Ili nastavka brodogradnje, ali ne više financirane državnim novcem. A svaki od tih poduzetnika, ako investira može očekivati i zaradu. Već oni brodovi koji su danas na navozima nude određenu perspektivu da bi se na njima moglo zaraditi”, kazao je Horvat.

“Debeljakova inicijativa je da je on spreman financirati izgradnju dva broda u 3. maju i ja tu ne bih imao ništa protiv”, kazao je Horvat te dodao da je siguran da svaki takav pothvat može polučiti i zaradu.

Na pitanje je li sve što se događa njegov poraz, Horvat je rekao da je njegovo Ministarstvo dalo dostojan doprinos ovakvoj odluci.

“Mi smo u ovih zadnjih tri mjeseca u korespondenciji sa strateškim partnerom peglali onu brojku od 1,486 milijardi koja je bila službeno, uz potpis i predsjednika Uprave Brodosplita i Fincantierija, data na osnovu koje su odabrani za strateškog partnera. Danas ta brojka više nije 1,486 milijardi nego milijarda i devet milijuna. Siguran sam da i u toj brojci postoji rezerva, ali rušeći taj koncept i što više smanjujemo tu brojku, to nam se više udaljava strateški partner. Ogoljela brojka od oko 870 i 930 milijuna eura sveukupne mase restrukturiranja u ovom trenutku za strateškog partnera nije prihvatljiva”, rekao je Horvat.

“A to znači da ako jesmo sigurni u brojku od 750 ili 800 milijuna, strateškog partnera nema i država bi u takvom procesu trebala biti sama”, rekao je Horvat. Na pitanje je li moguć scenarij da Uljanik ode u stečaj, a 3. maj ostane Horvat je odgovorio “svašta je moguće”, kada se pogledaju procesi na sudovima u Rijeci i Pazinu.

“Svi koji zagovaraju priču i nude stečaj s preustrojem, stručnjaci koji prate stečajno pravo su vrlo skeptični na jedan takav proces. Poučeni iskustvom rijetki su procesi koji su završili s preustrojem, a to su bili procesi koji su imali dnevni prihod i dnevni priljev gotovog novca iz čega se moglo živjeti i preživljavati u tih dvije, tri ili pet godina koliko prosječno traje takav proces”, kazao je Horvat i dodao da Uljanik nema prihoda i da u njega treba ubrizgati svježi novac.

“U ovom trenutku Vlada na to nije spremna. Hoće li na to biti spreman neki privatni poduzetnik ili netko od eventualnih budućih partnera iz Europe ili svijeta, to ćemo vidjeti”, zaključio je Horvat.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari