UMRO NA PUTU IZ BOLNICE: Pacijent iz KBC Rijeka putovao kući bez pratnje medicinskog osoblja

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Smrt 70-ogodišnjaka iz Labina, koji je preminuo u kolima sanitetske pomoći u kojima nije bilo medicinskog osoblja, uznemirila je javnost. (OVDJE)

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nesretni je muškarac u riječkom KBC-u bio 11 dana zbog upale pluća, a nakon što je otpušten iz bolnice, kući je trebao stići vozilom hitne pomoći Istarskih domova zdravlja. Međutim, na putu do Labina je preminuo.

Vozač je u kolima bio sam s pacijentom. Kada je primijetio da ne diše zvao je hitnu i krenuo s reanimacijom. Bezuspješno. Sada se traže odgovori. U bolnici kažu kako je za njegovog boravka ondje, poduzeto sve da se oporavi, u čemu su liječnici i uspjeli.

“Pri otpustu su napravljene kontrole po kojima se pokazalo poboljšanje u svim laboratorijskim, rendgenskim i drugim parametrima, liječen je po svim pravilima struke. Standardno smo naručili prijevoz za nastavak njege u kućnim uvjetima, kao što radimo to za druge pacijente. S napomenom da se radi o ležećem pacijentu”, kazao je za RTL Danas Igor Barković iz Zavoda za pulmologiju KBC-a Rijeka.

Potom je iz labinske ispostave Istarskih domova zdravlja, u Rijeku po pacijenta krenulo vozilo hitne pomoći, ali bez medicinskog osoblja.

“Pravilnik o obavljanju sanitetskog prijevoza definira tim sanitetskog prijevoza, kao jednu sestru ili tehničara i dva vozača i dva sanitetska vozila. Znači sam zakonodavac je u tom pravilniku predvidio da će barem pola ili oko pola svih prijevoza biti bez sestre ili medicinskog tehničara”, pojašnjava Davor Rimac voditelj labinske ispostave Istarskih domova zdravlja

Napominje da se uzrok smrti može utvrditi obdukcijom te da ona ne mora biti povezana s boravkom pacijenta u KBC-u. Iz Ministarstva zdravstva tek kratko poručuju da su zatražili očitovanje iz obje ustanove, nakon čega će izaći sa zaključcima oko ovog slučaja.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari