URNEBESAN KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: U svijetu izrađuju leteće motocikle i smišljaju put na Mjesec, a Hrvatska…

Amerikanci su počeli pripreme za let na Mars, Rusi su izumili leteći motocikl, a Hrvatska je osnovala – Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću. Evo što se dosad događalo u 2017. godini

Počele su pripreme za let na Mars, tvrtka SpaceX eksperimentira s raketom koja bi do Crvenog planeta prevezla prvu ljudsku posadu. Istodobno se počele i završne pripreme za prvi turistički let do Mjeseca, kupljene su već dvije karte, turisti na put kreću do kraja iduće godine.

Kompanija Hoversurf predstavila je prototip prvog letećeg motocikla. Može letjeti na visini od 10 metara, brzinom od 50 km na sat, i zasad ponijeti samo jednu osobu. Neodoljivo podsjeća na vozilo koje koriste Stormtroopersi u znanstveno-fantastičnom serijalu ‘Ratovi zvijezda’.

U svijetu 2017. inače postaje sve češće da se pizze dostavljaju dronovima. Kad se pizza nađe blizu vaše kuće, dobijete o tome obavijest na mobitelu, izađete van i na mobitelu stisnete gumb koji dronu daje znak da pizzu može spustiti.

Hrvatska 2017.

Vlada je osnovala Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću. U Hrvatskoj naime ni 70 godina nakon 2. svjetskog rata još nije jasno što se u njemu događalo, tko je pobijedio a tko je izgubio, tko su bili ustaše a tko partizani, tko su fašisti a tko antifašisti, ali ne zna se ni što se događalo od 1945 pa do 1990., tko su komunisti a tko socijalisti, po kome ćemo zvati ulice, i kako ćemo navijati na stadionima. Sve će to nama jednom nekad, nikad objasniti nekakvo Vijeće staraca, samo da to ne bi morala objašnjavati Vlada.

Glavni zadatak Povjerenstva će biti da Vladi predloži sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje hrvatskog društva s nedemokratksom prošlošću, dakle da razjasni.
Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari