UDARAC NA KUĆNI BUDŽET

Video | Urod maslina negdje odličan, negdje katastrofalan: Kakve će biti cijene ulja?

Foto: RTL

Pravo stanje stvari, pa i cijene maslinova ulja, znat će se tek u studenom

U Istri je počela berba maslina, no urod je u prosjeku smanjen za 50 posto. Razlike su od polja do polja. U Vodnjanu primjerice susjedni maslinici – jedan rekordan, drugi bez ijednog ploda. Razlike kakve se rijetko vide, pišu RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Neće niti brati masline jer nemaju šta brati”, kaže Vojo Lajić iz Vodnjana.

Snijeg u travnju i iznenadna suša potkraj lipnja mnoga stabla jednostavno nisu izdržala. Cijene ekstra djevičanskog maslinova ulja stoga će vjerojatno porasti. S oko 100 do 120 kuna možda čak i na 150.

Značajan udarac na kućni budžet

Kvaliteta je osigurana, posebno kod manjih proizvođača. “Zdrave su masline, bitno da su zdrave. Ako niš drugo će biti ulje dobro. Neće ga bit puno al će biti kvalitetno”, tvrdi Livio Cossara, maslinar iz Vodnjana

No upitno je hoće li biti dovoljno količine za prodaju jer mnogi tvrde: imat ćemo jedva za sebe. Marijan Marjanović, vlasnik uljare u Vodnjanu, imati će zato i količinu i kvalitetu. Sve ovisi o mikrolokacijama međusobno udaljenim jedva nekoliko stotina metara.

“Pa na ovim mikro lokacijama gdje imam maslinike temperatura nije išla niže od -4 stupnja što je bio granično da se cvijet može razviti i da od toga može nastati plod”, objašnjava Marjanović.

Za druge možda i značajan udarac na kućni budžet. Iako mnogi ne žive isključivo od maslina svaki je prihod dobrodošao. “Daš sve od sebe cijelu godinu da biš imao uroda i na kraju kad nemaš niš košta i bez prodaje, već si u minusu, a kamoli kad nemaš šta prodat”, priznaje Cossara.

Pravo stanje stvari, pa i cijene maslinova ulja, znat će se tek u studenom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari