UZ SVJETSKI DAN ŽIVOTINJA: Pogledajte zašto bi bez njih svijet bio otužno mjesto!

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan životinja (World Animal Day, Journée mondiale des animaux) ili Svjetski dan zaštite životinja (njem. Welttierschutztag), međunarodni dan koji se obilježava 4. listopada svake godine a posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju – s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Prvi spomen Svjetskog dana životinja može se naći 1924. u zahtjevu njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna, a prva priredba tim povodom bila je održana sljedeće godine, 4. listopada 1925. u Berlinskoj dvorani sportova.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za Svjetski dan životinja bio je odabran 4. listopada jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franja Asiškog, sveca zaštitnika životinja. Otada je Svjetski dan životinja postao dan prisjećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban je naglasak stavljen na ljude koji vole i poštuju ostale životinje. Dan se slavi na razne načine u svakoj zemlji bez obzira na nacionalnost, religiju, vjeru ili političku ideologiju.

U nastavku pogledajte kratki video autora Luke Radikovića objavljen na servisu youtube upravo povodom obilježavanja Svjetskog dana životinja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja