HALUDOVO IZ ZRAKA: Urbani istraživač objavio spektakularne snimke sramotno zapuštenog resorta na Krku

Ljubitelji urbanog istraživanja (urbex), kurentnog trenda kojem se posvećuju pasionirani istraživači zapuštenih zdanja izgrađenih ljudskom rukom (i to ponajviše novovjekih mastodonata uglavnom socijalističke ere!) nažalost sve više lokacija za svoje putešestvije pronalaze u Hrvatskoj!

haludovo dron

Tako je i prije nekoliko dana na svom specijaliziranom youtube kanalu snimku svog istraživanja objavio i urbani istraživač iz Austrije koji se predstavlja nadimkom RCSchim. On je ljetos posjetio otok Krk i posvetio se istraživanju napuštenog hotelskog kompleksa Haludovo kod Malinske, nekoć bisera socijalistilke turističke ponude, a danas derutnog i sramotno zapuštenog zdanja koje je gotovo u potpunosti zaraslo u divlje zelenilo.

Austrijanac je današnji izgled Haludova dokumentirao i snimkama, a posebno su spektaularni prizori snimljeni iz visine pomoću drona koji prikazuju svu sramotu nekad raskošnog resorta.

Dok se ovih dana svijetu nudi i prikazuje novi promotivni videospot Hrvatske turističke zajednice uz slogan „Croatia – Full of Life“ (Hrvatska – puna života?!), ovakve snimke na najgledanijem internetskom servisu za razmjenu videouradaka čine našoj zemlji veliku antireklamu.

Ali za to ne treba, kao što smo to skloni najčešće učiniti, okriviti „glasnika“ odnosno austrijskog urbanog istraživača – krivca za ovu sramotu treba tražiti među nama samima!

U NASTAVKU POGLEDAJTE VIDEO!

 

[highlight]

Haludovo – nekoć biser, danas ruglo

Haludovo je otvoreno 1972. godine, posjećivali su ga svjetski državnici (švedski premijer Olof Palme) i slavne osobe iz javnog života. Odsjedao je u Haludovu i nekadašnji irački predsjednik Sadam Husein, tu su boravile i imale gaže i zvijezde jugoslavenske estrade (Tereza, Zdravko Čolić…). Velebni kompleks hotela s bazenima, saunama i kockarnicama, s teniskim terenima i minigolfom, u Malinskoj je 1970. projektirao arhitekt Boris Magaš.

Goste su u kockarnici posluživale zečice zvane “koktel konobaricama” koje je izvana dovodio kralj pornografije Bob Guccione, vlasnik Penthouse Cluba Adriatic. Gosti su imali gotovo 1800 ležajeva na raspolaganju, imali su liječničku njegu, i za ono vrijeme sav zamislivi luksuz, mada su – nominalno – boravili u zemlji koja je gradila realni socijalizam.

Jugoslavija je kompleks, koji je ispočetka bio rezerviran za zapadnu elitu, pretvorila u obično turističko naselje. Haludovo danas propada i postaje raj za ljubitelje urbanog istraživanja (urbex).

[/highlight]

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari