STIŽE EURO

Velik broj građana želi Teslu na kovanici eura: ”To je jedinstvena prilika da i mi ispričamo svoj dio o Tesli”

Foto: Unsplash

Postoje naravno i brojači kovanica, ali oni nikome u ovoj priči ne bi bili zanimljivi.

Ali su zato nama zanimljive kovanice hrvatskih eura. Sinoć je isteklo vrijeme kada ste na stranici euro.hr mogli glasati za kunu, sinjsku alku, bašćansku ploču ili motiv koji mislite da bi na kovanici trebao biti.

Ali upravo Nikolu Teslu  odjednom svi žele na euru.

Genij iz Smiljana. Izumitelj i čovjek koji nam je noć pretvorio u dan mogao bi se naći na kovanici hrvatskog eura. Srbija i Amerika dobro su iskoristile svoju priču s Teslom. Sada je red na nama – smatra Davor Bruketa, pišu Vijesti.hr

Više u videoprilogu:

“To je sad jedinstvena prilika koja se neće uskoro ponoviti da i mi ispričamo svoj dio o Nikoli Tesli. Priča o Nikoli Tesli bi mogla biti temelj i osnovica koja povezuje nas i naše susjede s kojima smo već stotinu godinu uglavnom u tragičnom ali i komičnom antagonizmu”, rekao je Davor Bruketa, kreativni direktor i suvlasnik reklamne agencije.

Uoči kovanja hrvatskih novčića HNB i Vlada osnovali su Komisiju koja će odlučiti što će se naći na našem euru. 40 tisuća Hrvata imalo je svoje prijedloge na stranici euro. hr. Ovo je prvih pet na toj listi favorita.

Europom bi mogle kolati kovanice sa sa simbolom karte Hrvatske, popularnih kvadratića odnosno šahovnice, kune ili Glagoljice.

Mi smo građane pitali što oni žele imati u džepu.

“Nikola Tesla prvenstveno, pa onda možda kravata – to je zaštitni znak Hrvatske”, izjavio je Ljudevit Gračanin iz Zagreba.

“Nikola Tesla je možda najpogodniji, jer je ostavio veliki trag u povijesti. On i Tuđman. Može i Tuđman, zašto ne”, kazao je Stjepan Tomić iz Zagreba.

“Kravata apsolutno, ali malo mi je dizajnerski to smiješno izgleda na euru. Iako smo po tome prepoznatljivi, ali mislim da je najbolje Tesla ili kuna”, rekla je Dubravka Golubić Krpan iz Zagreba.

Mi iz Direkta se moramo pohvaliti da se na dugačkoj listi prijedloga našlo pet motiva koje smo predložili prije više od mjesec dana. Ovo su bile naše nominacije:

Nikola Tesla, Franjo Tuđman, Janica Kostelić, srcoliki otočić Galešnik, penkala, kravata i Dalmatinski pas. Komisija će u sljedećih deset dana odlučiti o simbolima, a onda će provesti anketu među građanima kako bi svi bili zadovoljni izborom.

“Da se kolo sreće okreće pokazuje primjer Franje Tuđmana koji je 90ih godina proglašavan ocem suvremene Hrvatske i još ga neki danas smatraju to, našao se daleko na top listi iza Nikole Tesle. Možda će sada ovo zvučati ironično i cinično, ali ispred njega je i Dalmatinski pas i dalmatinski leptir”, poručio je Hrvoje Klasić, povjesničar.

I da, Nikola Tesla na toj listi je 6. prijedlog, a Franjo Tuđman je 21. Neke države jedan motiv imaju za sve kovanice, druge pak na svih osam imaju različite motive. Što će odlučiti Hrvatska?

“Mi razmatramo motive koji će biti predloženi od javnosti i tada ćemo odlučiti o njihovom broju. Budući da 25,26 godina imamo kunu voljeli bismo da jedan od motiva upravo bude kuna”, poručio je Tihomir Mariček, izvršni direktor Sektora za gotov novac, HNB.

Kuna i glagoljica možda nisu dovoljno prepoznatljivi smatra Bruketa. Iako nije još odlučeno, najvjerojatnije nećemo imati osam različitih motiva, a to bi, kaže, bila prava šteta.

“Nevjerojatna je šteta ako ostanemo na samo tri motiva hrvatskog eura. Te kovanice kolaju po cijeloj Europi. To je možda i najmasovniji medij koji Hrvatska besplatno može iskoristiti za svoju promociju”, izjavio je Bruketa.

Pa iako mnogi žele da nas Tesla promovira, pa je taj prijedlog pozdravio i Ured predsjednika, možda Tesla to ne bi želio.

“Nikola Tesla svakako zaslužuje biti na svakoj novčanici. Ali, pitanje je zaslužujemo li mi Nikolu Teslu na našoj novčanici jer nisam sigurna bi li se Nikola Tesla volio naći na novčanici države u kojoj se još uvijek raspravlja o njegovom nacionalnom porijeklu nego o njegovom geniju”, rekao je Klasić.

Kuna, Tesla, Dubrovnik, Dalmatinski pas – možda i nije tako bitno. Najbitnije je da nam što više eura zvecka u novčaniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari