Velike promjene u obrazovanju: Od rujna sve škole u Hrvatskoj postaju Škole za život!

Foto: Matija Topolovec/Pixsell

Razlikovat će se najviše kurikul iz kemije i povijesti

Od rujna će sve škole u Hrvatskoj postati Škole za život, a u njima će učenici, navodno, učiti prema programima prilagođenima vremenu i tehnologiji s kojima žive.

Da je došlo vrijeme digitalizacije i u škole, pokazat će već početkom lipnja sami profesori i nastavnici koji će tada odabirati udžbenike koji im najviše odgovaraju i to putem online aplikacije, doznaje RTL Danas.

Kako je izgledao život u Dubrovniku u 16. stoljeću ove su godine na 3D modelima učili učenici 74 osnovne i srednje škole, a od rujna će se tako učiti u svim hrvatskim školama – u prvom i petom razredu osnovne, prvom razredu srednje škole, te u sedmom – iz biologije, kemije i fizike.

Udžbenici koje je predstavio najveći nakladnik koji se uhvatio u koštac s digitalnim sadržajima, ipak će biti nešto drukčiji od onih koje su prošli učenici eksperimentalnih škola.

“Razlikovat će se najviše kurikul iz kemije i povijesti koji se ipak značajno mijenjao, govori nam direktorica nakladništva izdavačke kuće Daniela Novoselić.

Novost su i sadržaji prilagođeni za više od 30 tisuća učenika s poteškoćama u učenju. Nove će knjige biti 30 posto lakše, ali i isto toliko sadržajnije, tvrde nakladnici. Direktor izdavačke kuće, Miro Perić govori kako su mnoge zanimljivosti koje djeca mogu učiti sada prebačena u digitalnu sferu.

Ukupno, mijenja se 280 naslova. Sve plaća Ministarstvo obrazovanja, koje je za to predvidjelo 175 milijuna kuna, no ondje računaju da će ih Škola za život ipak manje koštati. A sve zbog toga, govori glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Mario Košiček, jer dobar dio škola već ima udžbenike koje su osigurali njihovi osnivači, županije, gradovi i općine.

“Mi smo apelirali da se ti udžbenici koriste još ove godine, nakon čega će doći novi udžbenici na odabir, dodaje.

Digitalni će se sadržaj aktivirati kodom na zadnjoj stranici udžbenika, koji traje godinu dana, a za njegov prikaz ne treba ni pametna ploča ni internet, jer su sadržaji dostupni i off line.
Amela Čilić

Više u VIDEOPRILOGU: