Vijeće je donijelo odluku o pozdravu ‘Za dom spremni’, ali što kažu zastupnici?

Foto: Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Poklič ‘Za dom spremni’ je protuustavan, ali postoje iznimke – petokraka nije sporna, ali postoje dvoznačna tumačenja. To je nakon godinu dana rada, zaključilo Vijeće za suočavanje s prošlošću

Gotovo godinu dana od osnutka i više od dva sata posljednjeg zasjedanja – Vijeće za suočavanje s prošlošću donijelo je preporuke na 30-ak stranica: “Za dom spremni u grbu HOS-a se iznimno može koristiti, samo u vezi onih situacija, mjesta ili groblja, gdje su poginuli pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne mijenja postavku da je taj slogan protuustavan”, kazao je Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću

Za dom spremni na ploči HOS-a u Novskoj ostaje, a što će biti s istim pozdravom u drugim prilikama – iz vijeća poručuju: na zakonodavcu je da bude precizniji, suci će prosuđivati je li riječ o provokaciji ili nečem drugom.

“Sve ono što se odnosi na NDH i na kontekst ’41. – ’45. je jasno zabranjeno i regulirano, ovdje se suočavamo s jednim malim segmentom posebnosti koji je vezan za sasvim drugi kontekst i ljude koji sud dali život za obranu od agresije. Ovaj je konetekst savsim drugi i iz sasvim drugog vremena”, kazao je Andrej Plenković.

Crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu nisu sporni, ali su dvoznačni. “Promoviranje mržnje ili nasilja, u tom slučaju može potpasti pod regulativu, a u tom slučaju može potpasti pod regulativu, a to je dalje prepušteno zakondavcu”, tvrdi Kusić.

Iz oporbe kažu ovakva Povjerenstva uvijek donesu prijedloge s kojima nitko nije u potpunosti zadovoljan. “Postoji već jedno povjerenstvo, odnosno skupina ljudi koji ocjenjuje takve stvari, a to je Ustavni sud. Postoji i druga skupina ljudi,a to su državni odvjetnici, policija i sudtsvo i u tom smislu ovo može biti uputa – trećoj skupini ljudi, a to je Hrvatski sabor”, kazao je saborski zastupnik Arsen Bauk.

“Ovakav stav kakvo je donijelo to Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću kojeg je on sonovao prije godinu dana, mogao je i predsjednik vlade i sam izgovoriti. zapravo se nije donijela nikakva odluka”, kazao je Božo Petrov.

Bruna Esih smatra da će i dalje biti tema ustaše i partizani, a za Željka Glasnovića povjerenstva je iz bivšeg sustava i to je, kako kaže, kao da mafija sama sebe istražuje.

“Mi nismo za nikakvo propisivanje povijesti nikakvihbpravila, pogotovo ne iz političkog kuta i moji razgovori s Plenkovićem bili su da se toga isključivo primi struka”, kazala je Esih.

“Šta nije u redu ako si si spreman za svoj dom, druge države imaju slične, za svoju domovinu, en samo hrvatska. Nama to iskustvo je nastavak drugog Svjetskog rata mi znamo što to znači hrvatskom narodu. Znači etnocid, democid, klasni genocid i pljačka”, kazao je Glasnović.

U prijedlozima Vijeća bilo je razilaženja, ali tvrde – postignut je najveći konsenzus koji je moguć.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari