VIRUSOLOG DRAŽENOVIĆ: Gripa je ozbiljna bolest, visoko zarazna i obavezno je treba preležati

Foto: ilustracija

Smatra se da u urbanim sredinama jedan oboljeli koji nije legao u krevet može zaraziti deset sugrađana, poručuje voditelj Nacionalnog tima za influencu dr. Vladimir Draženović i savjetuje kako se liječiti

Ove godine ranije nego inače Hrvatsku je pogodila epidemija gripe. Voditelj Nacionalnog centra za influencu dr. Vladimir Draženović u razgovoru za RTL Danas je upozorio da je gripa visoko zarazna bolest s mogućim ozbiljnim posljedicama i da ju obavezno treba preležati.

“Ja uvijek volim reći da nas gripa svake godine iznenadi svojom silovitošću, impresivnom kliničkom slikom i mogućnošću brojnih komplikacija pa i smrtnih ishoda”, kaže Draženović.

Čuli smo broj registriranih koji su oboljeli od gripe – no koliki bi mogao biti stvaran broj – kakve su vaše procjene?

Preko 2.500 slučajeva je registrirano, a stvarni broj je veći, možda čak i oko deset tisuća oboljelih.

Je li cjepivo ove godine bilo dobrog tipa i je li kasno za cijepljenje onih koji nisu?

Upravo ovi sojevi koji cirkuliraju, nalaze se i u cjepivu. Ono je ove godine vrlo brzo i otišlo. Cjepivo je pogođeno. Nikada nije kasno za cijepiti se. Kako je gripa tek na početku itekako se ima smisla cijepiti.

Koji su simptomi kad možemo sigurno reći to je gripa?

Osnovna razlika između gripe i drugih stotinjak respiratornih virusa koji cirukliraju u svakoj sezoni je taj što gripa silovito nastupa. U istom danu razvija svoju kliničku sliku. Ide s dramatično visokom temperaturom, općim lošim osjećajem, to je bolest koja ruši u krevet. Nažalost ima brojne komplikacije i moguće smrtne ishode.

Što učiniti kada imamo gripu?

Prvo mirovanje. Gripu treba odležati. Treba nadoknađivati tekućinu jer visoka temperatura karakteristična za gripu isušuje organizam. I liječiti simptom koji nas najviše muči – grlo, nos, kašalj.

Jesu li jako zarazni ljudi koji imaju gripu?

Jesu. To je jedna od osnovnih karakteristika gripe. Smatra se da u urbanim sredinama jedan oboljeli koji nije legao u krevet može zaraziti deset sugrađana.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari