Vlada predstavila prijedlog proračuna za 2019. godinu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je predstavila prijedlog proračuna za iduću godinu, koji čeka potvrdu u Saboru

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nezadovoljnih proračunom, čini se, nema. Pogotovo nisu nezadovoljni rekorderi. Zdravstvu ide milijardu kuna više i čak 400 milijuna u ovogodišnjem rebalansu. Milijardu kuna više bit će i za mirovine, ali samo zbog usklađivanja, a više novca bit će i za obrazovanje i kurikularnu reformu.

Mnogi računaju i na novac iz Europske unije, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe: “Ministarstvu poljoporivrede je proračun veći za 450 milijuna kuna, ali tu govorimo i povećanju o EU sredstvima koje želimo povući”.

Proračun za 2019. temelji se na procjeni gospodarskog rasta nešto manjoj od tri posto BDP-a. Rastu planirani prihodi na 136 milijardi kuna, a rashodi bi trebali biti nešto iznad 140 milijardi kuna, uz manjak od 0,4 posto BDP-a.

“Želimo obećati manje, a realizirati više”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Pa zato i višak u proračunu tek od 2021. Ove godine računicu su pomrsila jamstva Uljaniku teška oko četiri milijarde kuna. “Da nema Uljanika, bez imalo ustručavanja već danas bi mogli garanitirati da je ostvaren sufuicit opće države”, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Velika novost je da će poslodavci moći nagrađivati radnike, a da da ih ne love porezne škare. Neporezivi iznos za, primjerice božićnice i regres, s 2.500 kuna raste na čak 7.500 kuna.

“Tri puta povećavamo iznos tih neoporezivih primitaka i najvažnije – pravilnik mijenjamo odmah i stupa na snagu 1.12. ove godine”, najavio je Marić.

Uz izmjene u sustavu PDV-a s međustopom od 13 posto zbog koje bi trebalo pojeftiniti povrće, voće, meso, ribu, jaja, dječje pelene, najniža stopa od pet posto primjenjivat će se na sve lijekove, a ne kao do sada samo na one na recept.

Prijedlog proračuna i paket od ovih devet poreznih zakona koji će dovesti i do rasta jednog dijela plaća, stiže na potvrdu u Sabor.
Adrian De Vrgna

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari