Kupcima više nitko neće moći prodavati mačka u vreći

Riječ je o dijalogu o pravima potrošača koji bi građane Europske unije trebao ne samo informirati, nego i dodatno zaštititi

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Do prije 30 tak godina nekog se moglo opelješiti samo ako mu doslovno gurnete ruku u džep ili nos u kuću. Danas na bezbroj načina.. putem računala, kartica, preko zaslona mobitela ili kroz razne besplatne proizvode i usluge…

Stop zamkama. Tako poručuju iz Europe. Potrošač mora znati svoja prava, a ukoliko ona nisu ispoštovana za to mora dobiti naknadu štete.

“Želimo osigurati da se prava potrošača koja postoje primjenjuju i u praksi. Jer ako imate prava, a nitko ne zna za njih, ona nemaju svrhu”, kazala je Marie-Paule Benassi, voditeljica Odjela za zaštitu potrošača.

Tako će kupci biti zaštićeniji od agresivne prodaje od vrata do vrata, a transparentnije će se prodavati i na internetu. Biti će naglašeno tko prodaje uslugu, je li platio da se istakne i je li kupac siguran ukoliko nešto s prodajom pođe po zlu.

Čini se da ni po prašak za rublje više nećemo preko granice.

“Europska komisija je jasna u vezi toga. Ne želimo imati dvostruke standarde kvalitete, niti da se neki potrošači smatraju potrošačima druge klase”, kazala je Benassi.

Dok svi potrošači ne budu jednaki, pred Europom je, čini se, još puno posla.
Ružica Đukić

Nutella u Hrvatskoj ‘ista kao u Italiji, ali recept će se uskladiti s talijanskim’?

Na panel diskusiji pod nazivom Consumer Dialogue – Dijalog o pravima potrošača koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualne kvalitete proizvoda na europskim tržištima. Tijekom razgovora, raspravljalo se i o kontroverznom slučaju razlike u kvalitete Nutelle.

“Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda Nutelle te su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Ondje se koristi drugačiji recept”, odgovorila je direktorica Benassi na upit o problematici dualne kvalitete proizvoda na europskom tržišto, vezano za slučaj Nutelle.

“Ferrero odsad radi na promjeni recepta s ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama”, dodala je Benassi.

Benassi je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvalitete u Europskoj uniji te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi. Napomenula je kako u Europskoj uniji postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istaknula svijest potrošača o vlastitim pravima.

Izvješće koje je u rujnu prošle godine u Europskom parlamentu predstavila Biljana Borzan pokazalo je kako se kvaliteta istih proizvoda, među kojima je i Nutella, razlikuje ovisno o tome prodaju li se na tržištima starih ili novijih članica Europske unije.

Nutella koja se prodavala u Hrvatskoj sadržavala je veći udio sirutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli. U hrvatskoj je javnosti slučaj potaknuo val negodovanja.

Zakon EU-a o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da vjeruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se, primjerice, nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako su bitno različiti po sastavu i karakteristikama.

“Jedinstveno tržište ne treba biti tržište proizvoda dvostruke kvalitete. Sve države članice trebaju imati proizvode jednake kvalitete ukoliko se radi o istom trgovačkom proizvodu”, rekla je Ivona Bačelić Grgić, voditeljica sektora za trgovinu Hrvatske
gospodarske komore.

Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavila je kako će u Hrvatskoj uskoro početi s radom portal koji će biti specijaliziran za prava potrošača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari