ZANIMLJIVI PODACI

Vlada razmišlja o donošenju zakona o obaveznom cijepljenju: ”Treba samo dodati još jedan članak…”

Foto: RTL/Printscreen

U akciji kako do više cijepljenih otkrivaju se podaci cijepljenih u državnoj upravi. Od objavljenih podataka među najniže procijepljenima su zaposlenici ministasrtva zdravstva.

Gotovo njih 70 posto na posao će moći samo s testom kao dokazom da su zdravi. Na čiji račun i hoće li Vlada posegnuti za donošenjem zakona o obveznom cijepljenju.

Kontinuirani apeli premijera i članova Vlade za cijepljenjem pokazuju rezultate.

Više u videoprilogu RTL-a:

“Zabilježili smo nakon nekoliko dana, s jučerašnjim danom određeni porast cijepljenih prvom dozom, što je dobro. Očito je da su ove naše teme s prošle sjednice Vlade potakle ljude na cijepljenje. Dakle, jučer je cijepljeno gotovo 8500 ljudi s prvom dozom”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

No, premijera, čini se, više slušaju građani nego zaposlenici ministarstava. U Ministarstvu zdravstva gotovo dvije trećine zaposlenika nije cijepljeno.

“Mogu vam reći da smo ispod 35 posto što je za mene poražavajuće i upravo zato moramo podignuti sigurnosne uvjete rada svih naših djelatnika”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

I tako se otkriva prvi Vladin potez u motiviranju na cijepljenje zaposlenika u javnom i državnom sektoru. I to baš u ministarstvu koje je na čelu bitke protiv COVID-a.

“Vjerujem da će ministarstvo zdravstva biti prvo ispred Vlade Republike Hrvatske koje će od svih zaposlenika i posjetitelja zatražiti one elemente, a to je potvrdu o preboljenju, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o testiranju”, kazao je Beroš.

Svi oni koji nisu cijepljeni ili preboljeli bolest, moći će se antigenski testirati na ulazu u Ministarstvo, do daljnjega, o trošku poreznih obveznika. Iako ima i pozitivnih primjera, poput Ministarstva vanjskih i europskih poslova gdje je, tvrde iz Vlade, 65 posto zaposlenih primilo barem prvu dozu, ili Ministarstva turizma u kojem je cijepljeno 60-ak posto djelatnika, razmišlja se o primjeni ovog modela za sve državne institucije.

“Sigurno ovakav model može postići to da budu i klijenti, i svi korisnici naših usluga zaštićeniji, a i sami djelatnici i to je sigurno nešto o čemu se razgovaralo i o čemu će se razgovarati”, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Iz Vlade kažu da je još uvijek vrijeme za poticanje i motiviranje građana, iako ministar zdravstva naglašava da se u strategiji lako može napraviti korak dalje.

“Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan. Treba dodati samo jedan članak koji se odnosi na novu bolest uz ovih 11 već postojećih”, poručio je Beroš.

U dijelu Europske unije sve glasnije se govori i o naplati bolničkih troškova necijepljenim pacijentima koji razviju komplikacije zbog COVID-a, no u Hrvatskoj se o tome zasad ne razmišlja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari