VLADA SNIŽAVA CIJENE UDŽBENIKA Divjak: ‘Jako sam zadovoljna kako smo doradili ovaj zakon’

Vlada raspravlja o nižim cijenama udžbenika za osnovne i srednje škole

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je među ostalim Nacrt konačnog prijedloga zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. Taj zakonski prijedlog, prema riječima ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, donosi niže cijene udžbenika, lakše torbe i jasno daje zeleno svjetlo digitalizaciji u školama.

https://www.facebook.com/vijesti.hr/videos/357351385069423/

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković kometirao je veliki sastanak na vrhu srednjoeuropske inicijative.

“Bio je to jedan dobar sastanak. Sve su to dobra iskustva. Nadamo se da će Italija dobro nastaviti voditi ovu organizaciju u svojoj 30. godini”, kazao je premijer.

Nacrt prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o poticanju zapošljavanja

Na dnevnom redu Vlade našao se Nacrt prijedloga zakona o tržištu rada, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) kao i Nacrt prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o poticanju zapošljavanja, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ministar Pavić je kazao kako će se ukinuti doprinosi za zapošljavanje što je u skladu s novom poreznom reformom. A predlaže se i ukidanje Zakona o poticaju na zapošljavanje.

“Sigurna sam da imamo kvalitetan prijedlog”, kazala je ministrica Divjak. Potom je nastavila izlagati prijedlog zakona.

“U razrednoj nastavi najviša cijena udžbenika je 10% medijalne plaće u Hrvatskoj, ako na to dodamo radne materijale to je 460 kuna za niže razrede. U višim razredima to je 14% i za 7. i.8. razred 15% medijalne plaće”, kazala je ministrica.

Dodala je kako je dorađena definicija udžbenika i pojašnjena procedura odobravanja materijala koji nisu u definiciji udžbenika.

“Ja sam zadovoljna kako smo doradili ovaj zakon”, poručila je ministrica.

Niže cijene udžbenika preduvjet reforme

“Sigurno je potreban i preduvjet je bilo kakve reforme u školama,” rekla je ministrica Blaženka Divjak u utorak poslijepodne uoči užeg kabineta Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak navečer da će prijedlog zakona o udžbenicima biti u srijedu na sjednici Vlade, koja će ga uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor. Istaknuo je kako će ovoga tjedna Vlada održati dvije sjednice jer, objasnio je, Vlada želi da Hrvatski sabor izglasa još neke njezine prijedloge prije no što završi ustavni rok tekuće sjednice Hrvatskoga sabora.

U četvrtak će sjednicu održati u Karlovcu.
Vijesti.hr
Patrik Macek/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari