VIDEO: Vrbnik će dugo pamtiti ovogodišnju berbu: grožđe rodilo bolje, no ikad!

Ubrano je milijun i sto tisuća kilograma grožđa. Od toga će se proizvesti 700.000 litara žlahtine – 15 posto više nego lani

Redovi vrbničkog vinograda dugi i po stotinu metara ove su godine krcati grožđa.

“30, 40 godina radim, ovako obilnu berbu još nismo imali”, kaže vinar Emil Volarić.

Berba je ove godine produljena sa sedam na devet dana, a grožđe trga 12 Volarića. Dva brata koji su vlasnici vinograda i svi članovi njihove obitelji. Danas završavaju s poslom.

“Ovo je najslađi posao, kada uberete cjelogodišnji trud, 25 kilograma nosim”, kaže zadovoljan Ivan Volarić.

Posljednjih dana berači su u vrbničkim vinogradima ubrali milijun Iisto tisuća kilograma grožđa. Od toga će se proizvesti čak sedamsto tisuća litara Vrbničke žlahtine – 15 posto više nego lani.

Nakon vaganja grožđa slijedi iskrcaj I prešanje. Još uvijek sok od grožđa, sprema se u tankove, obrađuje se, čisti, a prije fermentacije enolog mjeri šećer i kiseline. “U postotku između 16,5 % I 17 %, kiseline su negdje u omjeru 6 do 7”, kaže enolog Dominik Gršković.

Grožđe je zrelo, zdravo, pa će i ovogodišnja žlahtina biti voćna, lagana i pitka.

“Za nekih recimo 20-ak dana neće biti slatkog mošta, to će se već pretvoriti u vino i ja računam već i prije Nove godine ćemo imati spremnu Zlatnu žlahtinu”, objašnjava upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

I to u neviđenim količinama! Vrbnik će dugo pamtiti ovogodišnju berbu!

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari