VRIJEME JE ZA TRIJEŽNJENJE! Najskuplji krevet u turizmu jest onaj u kojem nitko ne želi spavati

Foto; Screenshot

“Na Braču imamo nekoliko odredišta koja su u plusu, druga su u minusu, isto tako je i na Hvaru”

Poželite li na odmor u špici sezone, ove vam godine nitko neće reći – kasno si se sjetio! Jer je rezervacija smještaja upravo sada, čini se, najisplativija.

Rezervacije smještaja za vrhunac ljeta podbacile su u lipnju od tri do sedam posto. A cijela srednja Dalmacija ima slobodnih kreveta. Istražili smo može li se srpanjska rupa popuniti sniženjima u zadnji čas…

Morski pejzaž – samo u mašti? Ne mora biti. Jer loše vijesti za iznajmljivače obično su dobre za turiste. “Last minute” ponude nude smještaj na Jadranu jeftiniji od 30 do čak 70 posto.

Davorka iz Pule ima stalne goste već devet godina i dobro zna zašto su neki njezini susjedi prazni.

“Imamo nerealne cijene. U Grčkoj ćete apartman uz more platiti od 27 do 30 eura, gdje vam je more preko puta. U špici sezone, za Novu godinu u Krakowu ćete izvrstan apartman platiti 30 eura, a mi naše apartmane dajemo za 100 do 120 eura, što nije realno”, kaže privatna iznajmljivačica iz Pule Davorka Krvopić.

Na krilima uspješnih prethodnih sezona iznajmljivači su podigli cijene bez ulaganja, tako je primjerice prosječna soba na obali prije tri godine stajala 40 eura, a onda se svake sljedeće podizala za dodatnih 20 eura. Ipak, ove su se godine mnoge popunile tek kad su vratili cijene na one iz 2017.

Drugi je problem veći broj kreveta, osobito u privatnom smještaju.

“Mi smo samo za 40 tisuća kreveta u privatnom smještaju porasli, ove zime, do ove godine, uzevši to u obzir, normalno je da se onda i popunjenost smanjuje”, govori Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK.

Unatoč praznim  krevetima na otocima, dijelu srednje Dalmacije i u Istri, Splitu zasad ide odlično. Poučeni iskustvom iz prošlih godina, cijene se ove godine za Ultru nisu povećavale pa će partijaneri ostati u gradu, umjesto da traže smještaj u okolici.

No, u Splitskoj je županiji čak deset tisuća kreveta više nego lani pa će sezona biti – u najmanju ruku izazovna.

“Primjerice, na Braču imamo nekoliko destinacija koje su u plusu, druge su u minusu, isto tako je i na Hvaru. Hvar je u plusu, Stari Grad je u minusu, ista situacija je i na Makarskoj rivijeri, Makarska je u plusu, Baška Voda i Brela u minusu, Podgora u plusu i slično”, ističe Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Unatoč savjetima iz ministarstva i turističkih zajednica da se ne podižu cijene nego kvalitetu usluge – ove se godine dogodilo upravo suprotno. I 2019. bi stoga mogla biti godina triježnjenja jer najskuplji krevet u turizmu ipak je onaj u kojem – nitko nije poželio spavati.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: