LABIRINTI DIVLJIH NASTAMBI

ZA NE POVJEROVATI! Diljem istarske obale niču bezbrojne vikendice i kuće bez dozvole

Screenshot

Masovnom legalizacijom svega što je izgrađeno prije 2011. država je dala vjetar u leđa još većem broju bespravnih graditelja

Čini se da je najjeftinija gradnja u Hrvatskoj i dalje ona bespravna. Na najatraktivnijim lokacijama diljem istarske obale niču kuće i vikendice bez ikakvih dozvola. Sve što gradovi i općine mogu je – prijaviti nepravilnost, donose RTL Vijesti.

Posjetili smo Vodnjan koji ima veću kvadraturu bespravno izgrađenih objekata nego onih zakonitih.

Više u VIDEOPRILOGU:

Zbog vikendica pokraj mora devastiraju se šume i livade. Komunalni redari svakodnevno obilaze labirinte divljih nastambi i prijavljuju sve što nije prama zakonu.

Masovnom legalizacijom svega što je izgrađeno prije 2011. država je dala vjetar u leđa još većem broju bespravnih graditelja, a rezultat su bezbrojna divlja naselja baš poput ovoga.

”Sve ove kuće što ste upravo vidjeli, sve su bespravne i sve objekte smo prijavili državnom inspektoratu”, rekao je Roberto Ostoni, komunalni redar Grada Vodnjana.

I to je sve što redari mogu učiniti do dolaska građevinske inspekcije. Danas Vodnjan ima veću kvadraturu bespravne gradnje nego zakonite jer se zakoni jednostavno ne provode.

Predlaže drakonske kazne za prekršitelje

”Znači tu ima još potencijala za bespravne graditelje, znači mi moramo promptno reagirati i nakon naše prijave u rukama smo inspektora koji bi trebali proces privesti nekom kraju”, rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovichhio.

Od 2019. građevinska je inspekcija zaprimila više od trideset tisuća raznih prijava, a na godinu uspije zaustaviti tek oko 1500 gradnji. No broj doista uklonjenih građevina je daleko manji.

Od travnja 2019. godine do danas uklonjeno je iz prostora 670 građevina, odnosno dio inspekcijskih postupaka je obustavljen jer su investitori ishodili građevinsku dozvolu nakon ”intervencije” inspekcije.

Ponekad ni intervencija nije dovoljna. Ova bespravna kućica koju je lani građevinska inspekcija zapečatila, danas već ima kategorizaciju za iznajmljivanje. Istarski župan se zbog alarmantnog stanja obratio izravno premijeru.

”Ono što posebno brine je što se može uočiti sve veći broj stranaca koji to čine. Ja se pitam tko bi od naših državljana išao graditi u Austriju, Njemačku ili Sloveniju”, rekao je župan istarski Boris Miletić.

Zato predlaže drakonske kazne za prekršitelje, kaznenu a ne prekršajnu odgovornost i najvažnije, da se sve ovlasti spuste na same županije, donosi Ivan Dobran za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari