JOŠ JEDAN SIMPTOM

Izgleda da od cjepiva protiv koronavirusa rastu grudi; Evo o čemu se radi

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Naticanje se pojavljuje najčešće 2 do 4 dana nakon primanja cjepiva, te može potrajati 4-12 tjedana

Nekoliko žena koje su primile Pfizer ili Moderna cjepivo je prijavilo nuspojave koje odgovaraju simptomima raka dojke. Mnogi doktori su također primijetili da je kod mnogih žena došlo do naticanja limfnih čvorova nakon primanja doze cjepiva.

Na temelju ovoga mnogi su došli do zaključka da cjepivo za koronavirus povećava grudi nazivajući to “Pfizer boob job”, navodi Nautilus.

Iako ti simptomi mogu biti povezani s rakom dojke, za te nuspojave ipak postoji logično objašnjenje.

Naime mRNA cjepiva dostavljaju malu količinu genetskog koda kako bi informirale ćelije kako da repliciraju virusov protein koji aktivira imunološki sustav čovjeka.

Limfni čvorovi sadrže B-ćelije u kojima se stvaraju antitijela, a nakupljanjem antitijela može rezultirati povećanjem limfnih čvorova. To dovodi do prividnog osjećaja većih grudi nakon primanja cjepiva no ne smatra se zabrinjavajućim.

Naticanje se pojavljuje najčešće 2 do 4 dana nakon primjanja cjepiva, te može potrajati 4-12 tjedana.

“Važno je da pacijenti shvate da do naticanja limfnih čvorova može doći iz brojnih razloga koji nisu povezani s malignim bolestima” navodi dr. Maurie Markman, direktor Medicine i znanosti u Cancer Treatment Centers of America.

U posljednjem slučaju ovaj simptom podsjetio je ženu da obavi pregled cijelog tijela te je nakon toga ustanovljeno da uistinu ima rak dojke. Stoga brojne zdravstvene ustanove i agnecije preporučuju ženama da idu na mamogram prije primanja cjepiva, iako možda nemaju simptome.

Za osobe koje su prije bolovale od raka dojke, doktorica Hannah Milch preporučuje da se cijepe na onu stranu tijela gdje im nije bila dijagnosticirana bolest kako ne bi došlo do nuspojava koje bi ukazivale na povratak raka dojke, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari