ZA SPAS SEZONE: Zavod ‘diže’ radnike za rad u turizmu!

Foto: Ilustracija (Grgo Jelavić/Pixsell)

Nakon tjedana pritisaka i apela ugostitelja, Vlada je odlučila povećati kvote za uvoz stranih radnika. Hrvatska ne može bez stranih radnika?

Stižu dobre vijesti za ugostitelje. Nakon mnogobrojnih apela, čini se, mogu odahnuti. Iz Vlade stiže potvrda – povećat će kvote za uvoz stranih radnika.

Uz to, nakon što su direktno prozvani u RTL-u Danas, Hrvatski zavod za zapošljavanje diže sve nezaposlene i zove ih na rad u sezoni. A može li Hrvatska bez radnika iz inozemstva?

Turistima će kavu ipak imati tko donijeti. Nakon tjedana pritisaka i apela ugostitelja, Vlada je odlučila povećati kvote za uvoz stranih radnika.

“Sutra na Vladi ide korekcija. Nakon toga ćete znat. Bit će ok. Sutra poslijepodne ćemo iskordinirati točno koliko. Ali povećava se da će biti točno zadovoljavajuće”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Uz strance, i domaći radnici, čini se, dolaze spasiti sezonu. I to nakon oštre poruke Veljka Ostojića iz Udruge turizma, koju je uputio u nedjeljnom RTL-u Danas oko domaćih radnika koji čekaju na burzi:

“Ukoliko ti ljudi zaista postoje, a ja mislim da više postoje na papiru, neka ih isporuče ili pošalju sutra. Ponavljam, nama štoperica otkucava i nemamo vremena”, upozorio je Ostojić.

U Zavodu za zapošljavanje poruku su očito shvatili.

“Mi svaki dan i ovih dana kontaktiramo naše nezaposlene i upućujemo ih prema poslodavcima. Na taj način smo poslušali apel HUT-a, odnosno gospodina Veljka Ostojića, da Hrvatski zavod za zapošljavanje sve svoje raspoložive djelatnike uputi poslodavcima”, kaže Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Pozive za rad ovih dana dobit će oko dvije tisuće ljudi. Ako bezrazložno ne prihvate posao, slijede sankcije.

A procedura za uvoz stranaca koja je poslodavcima zadavala glavobolje već se skratila.

“Mi smo se unutar Ministarstva tako organizirali da se dozvole za boravak i rad stranaca izdaju u roku od deset dana. Ukoliko se radi o sezonskim radnicima i za tri dana”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Panika koja je nastala zbog nedostatka radnika prije sezone pokazala je rupe u sustavu, Hrvatska više ne može bez stranih radnika.

“U zadnjih desetak godina Hrvatska je po nekim procjenama izgubila 500.000 radno sposobnog stanovništva. Zbog starenja, ali i iseljavanja. To ne smije biti limitator našeg razvoja”, upozorava predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Namjera da se hrvatske radnike većom plaćom vrati kući, teško će uspjeti ako se poslodavci ne rasterete. Upravo na to su apelirali iz SDP-a.

“Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i znači veće investicije, posebno je to važno reći danas kada je situacija u RH takva da je turistička sezona izrazito loše počela, da se ugostitelji bore s prevelikim opterećenjem poreznim opterećenjima”, kazao je Davor Bernardić.

Kako do problema u kojima su se sada našli ugostitelji ne bi stalno dolazilo, hrvatsko tržište se ipak otvara za strance novim zakonom o strancima.

“Ovaj model ne bi bio kvotni nego bi se bazirao na trenutnim aktualnim potrebama poslodavaca. Poslodavac bi najprije morao zatražiti zaposlenika, radnika na hrvatskom tržištu rada”, najavio je Žarko Karić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Poslodavac može uvesti stranaca koliko god želi ako nema domaćih radnika, a njih je sve manje. A tu je i pitanje hoće li se uopće imati tko školovati za deficitarna zanimanja – kojih je sve više.
Irena Pirjać
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU: