Zamjenu školjke u javnom toaletu platili 17.000 kuna!?

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Smatraju da taj posao ne vrijedi više od 1.500 kuna pa nam nije jasno otkud 15 do 20 puta više cijene od tržišnih

Zagrebački Holding u velikoj nuždi – zamjenu wc školjke u javnom toaletu platili 17.000 kuna, keramičari kažu da taj posao ne vrijedi više od 1.500 kuna.

I nije suđenje jedini razlog zbog kojeg su Milan Bandić i ekipa u središtu pozornosti. Drugi je – najskuplja obnova zahoda u zagrebačkoj povijesti.

287.000 kuna je cijena rekonstrukcije 4 četvorna metra wc-a u jednom dječjem parku. Pritom u troškovniku lijepo piše da uklanjanje stare i nove školjke stoji 17.000 kuna. Odlučili smo nazvati par majstora, i oni su rekli da isto to mogu napraviti za 1.500 kuna.

Kako objasniti tako visoku cijenu?

Skupocjeni wc nalazi se u parku na zagrebačkom Krešimircu. Unutra se nalaze dvije luksuzne, antibakterijske wc školjke od slonovače. To je jedini logični razlog koji bi mogao objasniti njihovu cijenu.

WC je doista nov. A prema troškovniku koji je napravio izvođač radova, Zrinjevac, stoji da uklanjanje stare i postavljanje nove wc školjke košta 17.812 kuna s PDV-om. Znači, 35.625 kuna za dvije wc školjke.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Krenuli smo tragom fotografije već postavljenih, potpuno novih zahodskih školjki. Pokušali smo ih pronaći i u popularnom trgovačkom centru.

“Prepoznajete li možda koji bi to mogao biti model? To je model zoom od Inkera. Vi imate taj model u svom asortimanu? Imamo ga. Cijena je 229 kuna i 99 lipa po komadu. Školjka 229, daska oko 150 kuna, vijci za montažu 20 kuna i manžeta za prikopčavanje za cijev 19,99. Nismo zbrajali, ali čini nam se da ni u ludilu ne može preći 500 kuna. Ne može, sve u kompletu je oko 400 kuna”, kazao je djelatnik trgovine, Josip Horvat.

Cijena čitavog kompleta ne može biti viša od 1000 kuna

I da je kupljena najskuplja, samospuštajuća daska, cijena čitavog kompleta ne može prebaciti 1000 kuna. A niti fotografija umivaonika ničime ne odaje zašto bi baš njihova montaža koštala vrtoglavih 8.437 kuna jer doista nisu od bjelokosti, već oprema kakva se nalazi u svakom prosječnom domu.

Ljudi iz mjesnog odbora Petar Krešimir IV još su preklani zatražili da se derutni dječji park uredi. Dvije godine kasnije, dobili su obavijest da će radovi krenuti, ali nisu mogli ni sanjati da će sve zapeti zbog tri kvadrata wc-a koji barem 20 godina nije u funkciji.

“Naša inicijalna ideja je bila da se napokon uredi najveći dječji park na našem području i na gradskoj razini. U suštini nam nije bilo da se dodatno uređuje wc, tražili smo da se on izuzme. Oni su donijeli odluku da će se on ipak uređivat. Ja nemam ništa protiv toga, neka se on uredi, ali da se postavi pitanje koji je trošak uređenja tog objekta”, kazao je član mjesnog odbora, Hubert Loos.

Odluku o radovima potpisalo je Vijeće gradske četvrti Donji grad, no kažu da su zaustavili radove kad su vidjeli koliko Zrinjevac naplaćuje. Odgovor o cijenama pokušali smo dobiti i na najvišoj gradskoj instanci.

Šef Zrinjevca je na godišnjem odmoru

“Vi stalno gradonačelnika ispitujete o šekretima, a gradonačelnik nema vremena da se bavi s time. To ćete pitati mjesnu samoupravu i Zrinjevac”, rekao je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

Šef Zrinjevca Igor Toljan je, baš sad kad je u medije dospjela priča o najskupljem wc-u u Hrvatskoj, na godišnjem odmoru i nedostupan je.

Zrinjevcu smo odlučili dati još jednu šansu – možda je ipak stvar u radovima, pa zato montaža jedne školjke košta preko 17 tisuća kuna. Nazvali smo nekoliko zagrebačkih vodoinstalatera da usporedimo cijene.

“Dobra večer. Zanima nas koliko bi koštalo vaš dolazak i izmjena kotlića i školjke na širem području centra. 1500 kuna. Ali s vašim materijalom? 450 kuna dolazak i radovi. Ne želim štedjeti, želim da je stvarno solidne kvalitete i jedno i drugo. 350 kuna školjka, 250 kuna kotlić, 400 kuna ruke. Znači oko tisuću kuna sve zajedno? Da, 1000 kuna”, kazao je zagrebački vodoinstalater.

Otkud onda 15 do 20 puta više cijene od tržišnih i kako renovacija malog objekta od samo 3,86 četvornih metara za nevjerojatnih 287.312. kuna?

Jedva čekamo službeni odgovor. Jer nije normalno da oko sanitarija u parku toliko smrdi, a još nisu ni puštene u upotrebu.
Dario Todorović

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari