Bili smo u jedinoj školi koja već ima 4 obrazovna kvartala: Učenici opušteniji, manje opterećeni…

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Uvode se jesenski praznici, ali samo za one škole čiji osnivači tako odluče

Nakon uskrsnih blagdana učenici su ponovno u klupama. U školskom kalendaru još je mjesec i pol dana nastave, a nakon dugog ljetnog odmora stižu promjene.

Uvode se jesenski praznici, ali samo za one škole čiji osnivači tako odluče. Koje su prednosti novog kalendara, istražili smo u šestoj varaždinskoj osnovnoj školi koja prva u Hrvatskoj upravo zaključuje takvu godinu.

Ne dva polugodišta, već četiri obrazovna razdoblja, između kojih su svaki put bili na odmoru. Ono što se drugim školama tek sprema, učenici varaždinske osnovne škole već su odradili.

Učenici zadovoljni

”Mislim da je to jako dobro, jer možemo nadoknaditi zaostatke, možemo sve naučiti, ali i odmoriti”, rekla je učenica Barbara Kelava.

”Dosta mi se sviđa, jer ja volim crtat jako pa preko škole nemam baš puno vremena za crtanje”, rekao je učenik Noa Huzjak.

Na devet dana jesenskog odmora krenuli su nakon prvog dijela nastave koja je trajala do 26. listopada. U klupe su se vratili 5. studenog, a 21. prosinca već su krenuli na zimske praznike.

U školu su se vratili 14. siječnja i pohađali nastavu do prvog dana proljeća. Nakon kratkog predaha, 25. ožujka startali su s novim obrazovnim razdobljem koje traje do 14. lipnja. Kao i svi ostali, imali su i proljetne praznike.

Ocjene iz nekih predmeta već su im zaključene

”I dalje se nastava organizira u minimalno 175 nastavnih dana, a odmori su tako raspoređeni da tako već koristimo one odmore koji su otprije za to bili predviđeni”, kazao je ravnatelj VI. osnovne škole Varaždin, Mario Stančić.

Uz to vezali su i nastavu u blokovima, tako da su im ocjene iz nekih predmeta već zaključene.

”Predmeti koji su nam zaključeni su informatika, likovni i geografija”, rekla je učenica Ena Šerdoner.

”Onda im je lakše učiti 6 ili 7 predmeta nego 12, 13 ili ne daj Bože 14. I onda imaju više vremena i za izvannastavne aktivnosti”, kazala je profesorica Ivana Canjuga.

Manje su opterećeni

Tako su sad, pri samom kraju školske godine, za razliku od ostalih učenika, manje opterećeni.

”Na primjer, ako nam jedan predmet teže ide možemo se njemu više posvetiti”, rekao je učenik Jan Brezovec.

”Imamo tako u blokovima manje predmeta pa kad se vratimo u školu nam i nije baš tako veliki teret”, kazala pak je učenica Ivona Novotny.

Od iduće školske godine planiraju uvesti i rane proljetne praznike. Tjedan dana uzeli bi od zimskih. I zadovoljni su svi – i djeca i roditelji, ali i učitelji.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari