REPORTAŽA IZ UAE

Video | Zašto Dubai privlači ljude iz svih dijelova svijeta? Ova reportaža pruža odgovore!

Foto: Unsplash/ D.B.

Kako upravljati krizom u doba pandemije bila je tema Međunarodne konferencije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koju su pratili RTL-ovi Robert Cerić i Tin Kovačić

Krenete li na bliski istok prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima, očekujte blještavilo, luksuz, glamur. A onda to pomnožite sa sto jer teško vas išta može pripremiti na raskoš na koju ćete naići. Ljubazni domaćini imat će strpljenja objasniti vam koje ih osobine najviše krase, pišu Vijesti.hr.

“Prvo čega se mogu sjetiti jest gostoljubivost do koje nam je jako stalo. Zapravo toliko držimo do toga da ćete na našoj kovanici od jednog dirhama naći džezvu. To predstavlja našu ljubaznost jer kad god nam dolaze gosti mi ih uvijek ponudimo domaćom kavom”, objasnio je za RTL Ahmad Ali Ahmad Ali Alsumaiti, turistički vodič.

Više u VIDEOPRILOGU:

Svoje silno bogatstvo Emirati duguju enormnim količinama nafte koju su počeli otkrivati krajem 60-ih godina prošloga stoljeća. No svjesni su da će se izvori iscrpiti pa su, mudro, počeli ulagati i u druge grane gospodarstva – poput turizma.

A u turistički obilazak nitko ne ide gladan. Hrana je odlična i nitko ne jede s nogu.

“Arapi su prije uvijek sjedili na podu, no danas sjede za stolom. Često jedemo rižu koja nam je osnovna hrana, a uz nju jedemo piletinu, ribu ili govedinu. Obitelji višeg društvenog statusa kao predjelo služe salatu”, objasnila nam je gospođa Rim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Otkrila nam je i kako se na njihovom jeziku kaže “uživajte u hrani, bon apetit ili dobar tek”.

“Alaikum belafieh”, otkrila nam je Rim.

Ručak ćete teško moći zaliti s pivom jer konzumacija alkohola je zabranjena. Iako poneki kafići uz posebne dozvole ipak toče alkohol, namučit ćete se da ih pronađete, a pivo ćete platiti oko 90 kuna pa je bolje izići iz kafića u šetnju gradom. I to potpuno sigurno jer Dubai ima jednu od najmanjih stopa kriminala u svijetu. Stoga u Emirate dolaze svjetske diplomacije kako bi rješavale globalna pitanja. Koronakriza aktualna je tema.

“U velikoj smo mjeri podcijenili koliku ulogu dezinformacije i fake news mogu imati na naše društvo. S time se moramo nositi danas”, kazala je Elizabeth Linder, osnivačica i izvršna direktorica Brooch Associatesa.

U Emiratima se vole velike, monumentalne, grandiozne stvari. Doima se kao da se nadmeću s Europom i Amerikom i žele ih nadmašiti u svemu. Ondje je i najveća građevina na svijetu Burj Kalifa visoka 830 metara. A ako već nisu prvi u svijetu, u samom su vrhu.

Dubai je drugi grad u svijetu po broju hotela i to onih s 5 zvjezdica. Taj se trend širi i na druge emirate kao što je emirat Sharjah gdje takvi hoteli niču i to na elitnim, najboljim lokacijama. A to nisu pustinje i planine koje čine veći dio zemlje, već rivijere Perzijskog zaljeva.

A kad ste već u Perzijskom zaljevu nemojte propustiti priliku okupati se, no iznenadit će vas temperatura mora od visokih 34 stupnja. Voda je u njemu doslovce kao u jacuzziju.

Upravo zbog vrućina, dan i noć su zamjenjeni. Iz rashlađenih prostorija izlazi se tek oko 17 sati kada počinje život, a trgovine rade do ranih jutarnjih sati.

Za nas su ondje cijene ipak previsoke, no možete proći jeftinije jer cjenkanje je dio njihove kulture. No mora se priznati, pravi su majstori trgovine.

Spektakularna je ovo i impresivna zemlja – koju ćete potpuno i najbolje doživjeti ako dopustite da vas domaći nauče ponešto o njihovoj kulturi, običajima i tradiciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari