ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA STRANKE

Iz SDP-a izbačeni Davor Bernardić i još šestero ‘neposlušnika’: ‘Oprosti im Bože, ne znaju što rade’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Premda se protivio izbacivanju kolega, odlukom Predsjedništva nije izbačen Domagoj Hajduković, ali je tijekom rasprave objavio da se ‘ponosno isključuje iz stranke’

Predsjedništvo SDP-a u četvrtak je iz stranke s 15 glasova ‘za’ i dva ‘protiv’ izbacilo sedmero saborskih zastupnika koje su detektirali kao ‘kolovođe pobune’, a među njima je i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić.

“Već neko vrijeme priča o SDP-u se svodi na priču o lošim odnosima i nefunkcioniranju Kluba zastupnika u Saboru. Danas je ta priča došla kraju odlukama koje su, iako nisu bile lake, jasne. Predsjedništvo je donijelo odluku da se sedmero kolega isključi iz stranke – Davor Bernardić, Katica Glamuzina, Vesna Nađ, Davorko Vidović, Franko Vidović, Romana Nikolić i Renata Sabljar Dračevac i oni od večeras nisu članovi SDP-a”, izjavio je Grbin nakon sjednice Predsjedništva koja je trajala manje od sat vremena, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Istaknuo je da su razlozi za njihovo isključenje jasni – nisu htjeli poštovali odluke stranke i brojnim javnim istupima nanijeli su ogromnu štetu SDP-u. Dodao je da su donijeli odluku o upozorenju i za preostalih sedam članova koji su opstruirali provođenje odluka Glavnog odbora.

“Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku i da se sadašnji Klub zastupnika SDP-a rasformira te će se sutra osnovati novi Klub zastupnika SDP-a koje će osnovati zastupnici i zastupnice u Hrvatskom saboru koji nakon večerašnje sjednice Predsjedništva ostaju u stranci”, najavio je Grbin, uz napomenu da će se odluke o isključenju naći na prvoj redovnoj sjednici Glavnog odbora.

Poručio je i da SDP kao stranka nema sukoba nego da je sukob postojao samo kod pojedinaca koji nisu htjeli prihvatiti da budu dio tima nego su, ističe, “inzistirali na zaštiti privatnih interesa, a ta priča je večeras završila”.

Na pitanje što ako preostali ‘pobunjenici’ odluče otići za kolegama isključenima iz stranke, Grbin je kazao da su u “SDP-u uvijek govorili hoće li nas biti pet, deset ili 28 je manje bitno od toga jesmo li se u stanju zalagati za ono za što smo dobili povjerenje od građana, a mi kao vodstvo od članstva SDP-a”.

“Očekujem da će SDP iz ovoga izaći jači. Ovo je bio dug i ružan proces, u nekim trenucima je previše zamarao dio hrvatske javnosti, a drugi dio je previše zabavljao. Tome je došao kraj, SDP se neće baviti sam sa sobom nego onime što je bitno građankama i građanima, a to je borba za bolje društvo”, poručio je Grbin.

Uz četvero nedavno isključenih zastupnika – Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, Rajka Ostojića i Marine Opačak Bilić i večerašnjih sedmero, SDP ostaje bez 11 zastupnika u saborskom Klubu.

‘Oprosti im Bože, ne znaju što rade’

Odmah nakon sjednice Predsjedništva uslijedile su i reakcije izbačenih pa je tako Bernardić na svom facebook profilu napisao: ‘Oprosti im Bože, ne znaju što rade’.

Premda se protivio izbacivanju kolega, nije izbačen član Predsjedništva Domagoj Hajduković, ali je tijekom rasprave online objavio da se “ponosno isključuje iz stranke” i tražio da se isključi i njega. Potom se i on oglasio na facebooku, napisavši da “u stranci u kojoj se pluralizam i različita mišljenja ne uvažavaju, u stranci u kojoj predsjednik ne prenosi događaje kako su se dogodili, u stranci koja vas javno prihvaća a potajno vas se želi riješiti, u stranci u kojoj pojedinci odbijaju dati dokumentaciju DORH-u ili su priznali kaznena djela a još su članovi s blagoslovom vodstva – više ne želim biti”.

To nije stranka u koju sam ušao 2000. s ciljem promjena Hrvatske na bolje, to nije SDP, to nije stranka Ivice Račana u kojoj je obraz vrjedniji od izbora, napisao je, najavivši da će sutra podnijeti zahtjev za ispis iz članstva jer to nije stranka koja utjelovljuje njegove principe, vrijednosti i ideale. “Borba se nastavlja, ali ne u stranci koja je sve samo ne socijaldemokratska. Isprike svim časnim članicama i članovima SDP-a, nisam uspio spasiti stranku od ovakvog vodstva. Volio bih reći da idem da bih se vratio, ali s ovako slijepim vodstvom…”, zaključio je u svojoj objavi.

Franko Vidović se oglasio, zapitavši se što ostane na kraju. “Možda malo tuge, ne za ovim sad. Već tuge za onim što je nekad bilo. Ovo sad nije vrijedno nijedne emocije. Ja ostajem svoj kao što sam uvijek i bio, sa morem mana i ponekom vrlinom, ali uspravan i ponosan.”

“Ponosan na ono iza mene, uspravan u sadašnjosti i sretan jer imam budućnost. U kojoj nema mjesta za ‘drugove’ iz sadašnjeg rukovodstva SDP-a! Vama iz rukovodstva zbogom i da se ne sretnemo nikad više! A svim drugim ljudima u SDP-u i onima kojima sam nešto značio i onima kojima nisam veliko hvala. Hvala i svim ljudima koji su podržavali moje kandidature na listama SDP-a. Bez tih ljudi moj rad ne bi imao smisla. Bez vas bi sigurno bio drugačiji čovjek! Zbogom SDP!!!”, riječi su kojima se Vidović oprostio od SDP-a, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari